Sataniströrelse stämmer Netflix och Warner Bros på 50 miljoner dollar

EKONOMI. Den religiösa organisationen The Satanic Temple stämmer Netflix och Warner Bros på över 50 miljoner dollar för att de använt en avbildning av den sataniska guden Baphomet i en tv-serie.

Baphomet (skärmdump Netflix)

Distributören Netflix och producenten Warner Bros har använt en staty föreställande den sataniska guden Baphomet i Netflix-serien The Chilling Adventures of Sabrina. Den satanistiska organisationen The Satanic Temple stämmer nu de båda bolagen för upphovsrättsbrott, rapporterar Reuters.

Enligt The Satanic Temple framställs anhängarna av guden Baphomet som elaka antagonister som ägnar sig åt bland annat kannibalism och tortyr. Detta leder till att många riskerar att associera organisationen med det negativa som visas upp i Sabrina-serien.

— Det svärtar hela projektet, säger Lucien Greaves som startade The Satanic Temple tillsammans med Malcom Jarry 2012.

The Satanic Temple anser att de har upphovsrätt till Baphomet-avbildningen.  I sin stämningsansökan skriver organisationen att deras staty byggdes 2013-2014, kostade omkring 1 miljon kronor och förutom Baphomet består av två barn som tittar upp på den gethövdade figuren. Även tv-seriens staty visar två barn som tittar upp på figuren.

Netflix och Warner Bros har avböjt att kommentera med hänvisning till det pågående rättsfallet.

Källor:
Satanic Temple sues Netflix over ’Sabrina’ use of Baphomet deity 
Satanic Temple Sues Netflix Over ‘Chilling Adventures of Sabrina’

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
nordboGrottbjörnen_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Känns som att nationalsocialister borde stämma judisk media för deras missbruk av nationalsocialistisk symbolik och svartmålande av personer som följer denna ideologi. De sanna ”nazisterna” (i meningen barnamördare och sådant) är judarna, men de projicerar denna natur på sina fiender istället.

Grottbjörnen
Medlem

Tyvärr så försöker man ju slå dom i deras eget spel om man försöker komma åt dom via dagens domstolar

Grottbjörnen
Medlem

”Baphomet” är väl bara en hittepågrej från medeltiden, en av den tidens memer eller vad man ska säga, denna guden heter egentligen ”Khnum” och är nån gammal egypter, men ja det låter som något som bara kan hända i USA…

nordbo
Medlem

Man kan kalla detta för inre strider och angelägenheter. :–)