Satanistiska samfundet har godkänts som trossamfund i Sverige

RELIGION. Den statliga myndigheten Kammarkollegiet har godkänt Satanistiska samfundet som registrerat trossamfund i Sverige – dock utan statliga bidrag eller vigselrätt.

Skärmbild Facebook.

För några veckor sedan meddelade den statliga myndigheten Kammarkollegiet att Satanistiska samfundet godkänts som registrerat trossamfund. Efter att kyrkan skildes från staten år 2000 har den svenska staten strävat mot en mer likvärdig behandling av övriga trossamfund.

Kravet för att få bli ett registrerat trossamfund är bland annat att man ska ordna gudstjänster. Namnet på samfundet får heller inte ”strida mot goda seder eller allmän ordning”. Allt detta tycker Kammarkollegiet att Satanistiska samfundet uppfyllt.

Satanistiska samfundet har, enligt egna uppgifter, ett 100-tal anhängare i Sverige. Rörelsen har sitt ursprung i ”The Satanic Temple”, en politisk aktivistgrupp från Massachusetts i USA, och är en svensk avdelning inom det världsomspännande nätverket Global Order of Satan.

Samfundets Facebooksida visar att man tar strid i frågor som ofta sammankopplas med vänstersympatisörer och liberaler. Där finns bland annat stark kritik mot barnmorskor som vägrar utföra aborter. Bland moderrörelsens sociala projekt kan nämnas utdelning av mensskydd (”menstruation with Satan”).

Grundare av det svenska satanistsamfundet är det gifta paret Erik och Jenny Hedin från Stockholm. Enligt dem är Satan en symbol och en förebild som den eviga rebellen som säger emot auktoriteter. Läran handlar om att sätta jaget i centrum.

— Människan är perfekt som hon är, vi behöver inte lyssna på andra utan kan tro på oss själva. Det handlar även om att ifrågasätta godtyckliga normer och auktoriteter, säger Jenny Hedin.

Deras politisk-aktivistiska inriktning märks inte minst under den pågående Prideveckan i Stockholm. Här anordnade gruppen i måndags ett seminarium om behovet av satanistisk feminism.

Satanistiska samfundet på Pride i Stockholm 2018 (skärmbild Facebook).

I Sverige finns i dag över 140 trossamfund registrerade hos Kammarkollegiet. Här följer några exempel på de mer obskyra:

  • Synkretiska Samfundet för Technu. En synkretisk och agnostisk grupp som ser dans och musik som de mest grundläggande meditativa praktikerna.
  • Service of Placebo. Ett trossamfund som tror att tanken kan läka kroppen. Samfundet konstaterar att den övertygelse som ger bäst resultat är den som är rätt.
  • Alevitiska riksförbundet. En religiös inriktning som bygger på att människan och naturen är en helhet samt att Gud är en samling av dessa.
  • Det missionerande Kopimistsamfundet. Verkar för införande av kopimism (av engelskans copy-me), en religion vars trossats är att kopiering och spridande av information betraktas som en helig handling, ett sakrament. Har kopplingar till Piratpartiet.
  • Judiska församlingen. Samfund som tillvaratar judiska intressen och säkerställer judiskt inflytande i samhället.

Källa:
Satanistiska samfundet på Facebook
Här är trossamfunden du inte visste fanns

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
WäringPålästInnateusPierreChild-Of-God Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Child-Of-God
Medlem

helt åt helvete. snack om värdegrund hit och dit men de är som tomma skal. acceptera allt i ”kärlekens” namn, där man ska tolerera all skit. tvi! det lär vara en stor lögn dessutom. Gud är kärlek, Jesus Kristus är kärlek. men inte enligt människors definition!

Pierre
Medlem

Vilken eh… Respektingivande skara NPC’s.

Ashkenaziradarn gav fullt utslag när den såg Hedin..

Innateus
Gäst
Innateus

Ett tecken på vilsenheten och rotlösheten i Sverige? Ett slags låtsassatanism för de som vill sticka ut, och är rädda för att inte vara något eller någon? För de som tappat tron på godheten i en värld där all moral och etik och alla värderingar farit och flygit all världens väg?

Påläst
Medlem

Det är bara att välja valfritt parti i Sjuklövern om man vill vara riktigt ondskefull. För den som både vill vara ondskefull och ”rebell” är det SD som gäller.

Wäring
Medlem

Det handlar bara om en(1) gruppering av judaiserade Nya Världsordningen-zombier. Det finns en utstyrsel för varje smak, så kan de gå där sedan med sina inbillade åsikter och (falska) identiteter, alla lojala till och styrda av samma makthavare. Det är intressant hur de som följer med strömmen samtidigt ser sig som avvikande och upproriska, jag såg mig själv som en utstickare i yngre dagar, eftersom jag lyssnade på skrikig musik, berusade mig med alkohol och sade mig vara emot orättvisor, rasism mm, men kom tack och lov till insikt med att jag ju tvärtom tillhörde de allra mest konformistiska typer… Läs mer »