Särskild utrotningscontainer för invasiva arter införd i Jämtland

INRIKES. I Östersund har en särskild utrotningscontainer för invasiva växtarter ställts upp på en återvinningscentral.

På återvinningscentralen i Odenskog i Östersund har en ny container ställts upp. Syftet är att allmänheten i containern ska kasta sopsäckar innehållandes invasiva växtarter som breder ut sig i naturen och konkurrerar ut den inhemska växtligheten.

De växtarter man vill bekämpa är bland andra lupiner, vresros, skunkkalla och parkslide. Dessa får dock inte kastas i naturen, varför man ställt upp den nya containern.

— Vi märker av att det har blivit en stor trend och vi får dagligen frågor om det, säger Joakim Björklund, arbetsledare för återvinningscentralerna i Östersund.

Under våren har flera län beviljats ekonomiskt stöd för att utrota de invasiva arterna. Dessa län är Dalarna, Gotland, Halland, Jämtland, Skåne, Södermanland, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Vera
Nybörjare
Vera
29 dagar sedan

Rädda SVENSKA växter är nog bra – men bättre vore att rädda vårt vita släkte.

Hanssi
Nybörjare
Hanssi
29 dagar sedan

Vi borde installera utrotningscontainrar för samtliga invasiva arter i mänsklig skepnad.

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
29 dagar sedan

Växter erkänner inte människans gränsdragningar. Eftersom politiker inte heller bryr sig om våra gränser och lägger sig i våra privatliv får vi klassificera dem som invasiva växter – sopprot t ex….