Säpochef blir ny rikspolischef

INRIKES. Efter den starkt kritiserade Dan Eliassons avgång som rikspolischef har nu regeringen meddelat att Säpo-chefen Anders Thornberg blir hans efterträdare.

Anders Thornberg blir ny rikspolischef.

Under gårdagen meddelades att Dan Eliasson avgår som rikspolischef. Beskedet kommer efter år av skarp kritik mot den starkt politiske polischefen, som lett den illa omtyckta omorganisationen av polismyndigheten. Eliasson kommer samtidigt att få ett nytt toppjobb, nämligen som chef över den orwellianska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Idag meddelade regeringen genom justitieminister Morgan Johansson (S) att Säpo-chefen Anders Thornberg blir ny rikspolischef. Thornberg blir alltså något så ovanligt som en rikspolischef som de facto är utbildad och har bakgrund som polis.

”Anders Thornberg är idag chef för Säkerhetspolisen. Han är polis i botten och gick ut polishögskolan 1981. Han har även haft en rad olika befattningar inom Säkerhetspolisens operativa verksamhet, bland annat som spanare, biträdande chef för huvudenheterna för skydd och kontraspionage samt taktisk ledare för den operativa processen. 2010 – 2011 gick han polisens strategiska chefsprogram.”, skriver polisen på sin hemsida.

Under presskonferensen där Thornberg presenterades säger den nye rikspolischefen att han nu vill satsa på ”kärnverksamheten” och ”säga som det är”, vilket kan vara en pik mot sin föregångare som ofta kritiserades för att inte förstå polisarbetet samt leva i en fantasivärld.

Thornberg tycks också vilja ta med säkerhetspolisiära arbetsmetoder till polisen.

— Vi ska arbeta mer förebyggande och mer reaktivt, förklarade Thornberg, som också tryckte hårt på ”nationellt och internationellt samarbete”.

— Min bild är att han har ett stort förtroende internt i polisen och även externt. I sin roll som Säpochef har han medverkat till att öppna upp Säpo med mer dialog och mer kommunikation utåt, sade justitieminister Johansson under presskonferensen.

Även om Thornberg alltså är en riktig polis och inte en politisk tjänsteman i grunden som Eliasson så har han under sin tid som Säpo-chef visat sig duglig på att känna av maktelitens önskningar. I april valde Thornberg exempelvis att förklara att Säpos svar på rasfrämlingen Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan i Stockholm skulle vara attövervaka vit makt-miljön noga.

Inom kort kommer regeringen att presentera Thornbergs efterträdare som Säpo-chef.

Källa:
Anders Thornberg ny rikspolischef
Anders Thornberg ny rikspolischef

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments