Säpochef blir ny rikspolischef

INRIKES. Efter den starkt kritiserade Dan Eliassons avgång som rikspolischef har nu regeringen meddelat att Säpo-chefen Anders Thornberg blir hans efterträdare.

Anders Thornberg blir ny rikspolischef.

Under gårdagen meddelades att Dan Eliasson avgår som rikspolischef. Beskedet kommer efter år av skarp kritik mot den starkt politiske polischefen, som lett den illa omtyckta omorganisationen av polismyndigheten. Eliasson kommer samtidigt att få ett nytt toppjobb, nämligen som chef över den orwellianska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Idag meddelade regeringen genom justitieminister Morgan Johansson (S) att Säpo-chefen Anders Thornberg blir ny rikspolischef. Thornberg blir alltså något så ovanligt som en rikspolischef som de facto är utbildad och har bakgrund som polis.

”Anders Thornberg är idag chef för Säkerhetspolisen. Han är polis i botten och gick ut polishögskolan 1981. Han har även haft en rad olika befattningar inom Säkerhetspolisens operativa verksamhet, bland annat som spanare, biträdande chef för huvudenheterna för skydd och kontraspionage samt taktisk ledare för den operativa processen. 2010 – 2011 gick han polisens strategiska chefsprogram.”, skriver polisen på sin hemsida.

Under presskonferensen där Thornberg presenterades säger den nye rikspolischefen att han nu vill satsa på ”kärnverksamheten” och ”säga som det är”, vilket kan vara en pik mot sin föregångare som ofta kritiserades för att inte förstå polisarbetet samt leva i en fantasivärld.

Thornberg tycks också vilja ta med säkerhetspolisiära arbetsmetoder till polisen.

— Vi ska arbeta mer förebyggande och mer reaktivt, förklarade Thornberg, som också tryckte hårt på ”nationellt och internationellt samarbete”.

— Min bild är att han har ett stort förtroende internt i polisen och även externt. I sin roll som Säpochef har han medverkat till att öppna upp Säpo med mer dialog och mer kommunikation utåt, sade justitieminister Johansson under presskonferensen.

Även om Thornberg alltså är en riktig polis och inte en politisk tjänsteman i grunden som Eliasson så har han under sin tid som Säpo-chef visat sig duglig på att känna av maktelitens önskningar. I april valde Thornberg exempelvis att förklara att Säpos svar på rasfrämlingen Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan i Stockholm skulle vara attövervaka vit makt-miljön noga.

Inom kort kommer regeringen att presentera Thornbergs efterträdare som Säpo-chef.

Källa:
Anders Thornberg ny rikspolischef
Anders Thornberg ny rikspolischef

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Jan Hjelm says:

  Ja, att förvänta sig att polisen från och med nu börjar ägna sig åt att bekämpa brott istället för att trakassera Motståndsrörelsen är väl lönlöst. Men jag hoppas att de kan försöka vara snälla när de gör det… Men förtroendet för polisen, det kommer aldrig tillbaka.

 • Fredrika says:

  Tror tusan att han har varit lyhörd för maktelitens önskningar. Socialdemokraterna såg ju till att Säpo direkt underställdes dem (regeringen). Inget val, alltså.

  Men troligen är han det ändå, annars hade han inte blivit långvarig. Han är I alla fall en äkta polis, vilket Poliskåren har krävt under deras hatade Dan Eliassons destruktiva ledarskap som vi idag ser i form av en sönderfallande poliskår. Säkert kommer Polisens nya chef att bli bättre för kåren.

  Om han även blir bättre på att följa lagen och möta våra krav är en helt annan sak. Jag har inga förhoppningar. Snarare är han duktigare på att vidarebefordra handlingsprogram enligt särintressen direkt från Knesset/Mossad/CIA. Och säkert samordnas polisterrorn med nya myndigheten för psykologisk krigföring mot folket och Dan Eliassons punkpolitik på MSB.

 • Man orkar inte kommentera bra.

  Skräpo?
  Säger allt.

 • Vi följer ”vit makt miljön” noga. Gärna det – men man har nog glömt ett bihangsord FÖR – följer och det blir nog så i fortsättningen som Fredrika spår.


 • Lämna ett svar