Säpobossen: ”Högerextrema begår dagligen brott för att påverka”

INRIKES. När Säpobossen Klas Friberg gästade TV4:s Nyhetsmorgon återupprepade han det som står i den nyligen släppta Säpo-rapporten, nämligen att det skulle vara ett hot mot Sverige att beröringsskräcken släpper bland nationella. Dessutom påstår han att ”högerextremister” dagligen begår brott för att påverka den så kallade demokratin.

Med Tyrrunefanor i bakgrunden i TV4:s morgonstudio fick Säpobossen Klas Friberg frågor om huruvida något liknande som moskéskjutningarna skulle kunna hända i Sverige. Skärmbild: tv4.se.

Under måndagsmorgonen besökte Säpobossen Klas Friberg TV4:s morgonprogram Nyhetsmorgon. Anledningen var för att diskutera fredagens moskéskjutningar i nyzeeländska Christchuch.

Den Bonnierägda TV-kanalen valde att illustrera det påstådda terrorhotet från så kallade högerextremister med Tyrrunefanor – trots att Nordiska motståndsrörelsen endast sysslar med helt legal politisk opinionsbildning.

Dagen till ära valde Friberg också att lansera en del nya begrepp, såsom en ”nationalradikal miljö” vars närmanden till ”vit makt-miljön” enligt Säpo utgör ett hot mot Sverige.

— I år har vi varit tydliga i vår årsbok med att strömningar runtomkring vikt makt-miljön och den nationalradikala miljön och närmanden mellan ideologier på högersidan är vad vi ser som en långsiktig farlig utveckling.

Han menar också att det finns ”kapacitet” hos vit makt-grupper att begå terrordåd idag.

— Vi har sagt det att det finns en typ av kapacitet hos grupper i vit makt-miljön, att de skulle kunna utföra terrorbrott i Sverige.

Att hans egen organisation – Säkerhetspolisen – med tusentals anställda och beväpnade agenter nog har ännu större kapacitet att begå terrordåd framkommer förstås inte i intervjun.

Men när programledarna pressar honom på frågan ifall det verkligen finns ”högerextrema” i Sverige som kan komma att begå attentat viker sig Friberg till slut. Istället väljer han att beskriva den opinionsbildning som pågår från nationella som ”brottslig” och ”icke-demokratisk”.

— Jag tycker att vi ska vara försiktiga med att bara prata om attentat, för det blir väldigt stort. Det pågår en brottslighet dagligen från de här grupperna där man försöker påverka samhället på ett icke-demokratiskt sätt, hävdar Friberg.

Källa:
Säpo-chefen: ”Farligast att vit makt-rörelser utför grova brott för att skrämma till oro”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Henke Himmlär
Nybörjare
Henke Himmlär
1 år sedan

Vi kan alltså konstatera att händelsen i Nya Zeeland har givit Motståndsrörelsen mer uppmärksamhet än vanligt. Bra, eller hur!? 😉

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
1 år sedan

Säpo, fatta detta: Om jag ”försöker påverka samhället på ett icke-demokratiskt sätt”, var är orsaken? Ni om några påverkar på ett icke-demokratiskt sätt. Ni är en åsiktspolis som jagar dem som tänker fel. Er ”demokrati” vill att jag passivt ska acceptera ett samhälle som är ruttet och som måste byggas om från grunden. Men jag får inte fritt organisera mig, demonstrera för mina idéer och diskutera vad jag anser är fel med demokratin idag utan att bli stoppad, kroppsvisiterad, identifierad och noterad i era hemliga register. Gnäll inte om en tilltagande radikalisering för den ökar i takt med era trakasserier.… Läs mer »

Mikael
Nybörjare
Mikael
1 år sedan
Reply to  Jan Hjelm

Väl sagt Jan :)

Vera
Nybörjare
Vera
1 år sedan
Reply to  Jan Hjelm

Har sett hur polisen bar sig åt i Göteborg 2018 mot värnlösa NMR demonstranter där bl.a. en fälld fick batonslag mot hans huvud till blodvite. Trodde inte det var möjlig av ”svensk” polis som verkligen radikaliserats sedan 1983 där polisen var anständig. Man diskuterar över våra huvuden med verkliga s. k. fördomar utan att tillfrägas, avskedar folk p.g.a.sina patriotiska åsikter, hänger ut dem i pressen, osv.osv. Skall vi verkligen få finna oss i det utan motattacker? Fick vi samma möjligheter som alla andra partier – hyra lokaler, annonsera, diskutera i lugna och sansade samtal utan hetskheter och falska beskyllningar där… Läs mer »

Vera
Nybörjare
Vera
1 år sedan

Saknar piloten Hamiltons sansade reflektioner ….. vart har han tagit vägen?

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Har SÄPO utrett hur mycket terror, hot och åsiktsförföljelse som ”Mörk kostym med skjorta och slips-makt-miljön” har begått, begår och kommer att begå?

Inga resurser till det eller?
Kanske dags då att minska ned kafferasterna till mindre än 6 timmar om dagen då, kanske?

Victor
Nybörjare
Victor
1 år sedan

Skräpo nog sagt.

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
1 år sedan

Högerextrema (vad nu det är för människor) begår inte brott dagligen. Däremot är polisen inriktade på att stoppa alla med avvikande åsikter dagligen och leta med luskam efter de minsta förseelser att beivra. Små skitsaker som att en skruvmejsel i en verktygslåda i bagaget är ett brott mot knivlagen. Tre, fyra punkter med liknande larv bygger man stora åtal på där åklagarens gärningsbeskrivning är fria fantasier och rena spekulationer. Rättsväsendet är genomruttet.

nordbo
Nybörjare
nordbo
1 år sedan

Att riksta-politiker idag är helt avskärmade från verkligheten och sitt land med dess befolkning är allmänt övertydligt sen länge. Under den utvecklingen så har man steg-för steg arbetat med att sudda ut landets mångfaldiga identitet och kultur med att ersätta det med olika folkslag från hela världen istället. Under förloppets tid med att 24/7 ständigt ljuga om precis ALLTING man rapar ur sig om så har SÄPOS beskydd växt i säkerhetstänket..! Det borde ge en signal i huvudet på de säkerhetsbossar om att något är fel i utvecklingen av samhället om det måste gå runt ett hav av vakter när… Läs mer »

Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

Säpo måste informera sig om Talmud och Kalergi-planen där det stå6r att européer ska ersättas med afrikanska-asiatiska bastarder, dvs att Säpos vita bossens existensberättigande är bara för att skydda folkutbytes realisering. Har de bastarder makt sparkas honom och de andra vita. Drivande kraft bakom denna politik är världsherraväldejudar (Illuminati som Rothschild-klanen och George Soros). Ras- och kulturfrämlingar bosättas altså systematiskt i Europa för att förstöra vita samhällen. Det är inte endast nationalister eller Nmr som är mot den rasistiska,imperialistiska politiken, det finns också pensionärer och arbetslösa oppositionella som ser hur miljarder kronor slösas bort åt främlingarna. Och så de många… Läs mer »