Säpo visste i förväg att Jimmie Åkesson skulle deporteras

SÄPO. Säpo lät SD:s partiledare hamna i klorna på den turkiska polisen utan att ingripa eller informera honom.

Jimmie Åkesson greps av personer som utgav sig för att vara turkiska poliser när han delade ut detta flygblad.

I fredags greps Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson av turkisk polis efter att ha delat ut flygblad med texten ”Kom inte till Sverige” vid Turkiets gräns.

CNN Turk rapporterade samma dag att Åkesson gripits och att ”rättsliga åtgärder” vidtagits mot honom.

Nu har det framkommit uppgifter om att Säkerhetspolisen (Säpo) redan dagen före händelsen visste att han skulle tas om hand av turkisk polis. Ändå valde Säpo att tiga om det, och de informerade inte sitt skyddsobjekt, Jimmie Åkesson.

Åkesson sade i en intervju i Expressen att han haft kontakt med svenska Säpo som informerat honom om att myndigheten redan kvällen före hade fått kännedom om det planerade polistillslaget mot honom.

Enligt Jimmie Åkesson var gripandet förberett och turkisk media var på plats tillsammans med poliserna när gripandet skedde varpå han fördes till ett rum. Han förhördes i tre och en halv timme och meddelades samtidigt att han inte får återvända till Turkiet.

I samband med förhöret försvann även hans dator, men den återfanns senare med förklaringen att Jimmie själv skulle ha ”glömt den” i en taxibil.

Säpo informerade aldrig partiledaren om vad som var på gång. Det framgår även att Säpo har tagit bort Åkessons personskydd under resan till Turkiet. Enligt Säpos bedömning var det riskfritt för partiledaren att befinna sig i ett kaotiskt område med omfattande upplopp.

Säpo är sedan 2015 direkt underställd den socialdemokratiska regeringen. Det är oklart om Säpos agerande av politiska skäl hade kunnat varit annorlunda om en partiledare från ett annat riksdagsparti hade besökt samma område vid samma tillfälle.

Källa:
Säpo visste om att Åkesson skulle deporteras – teg om det

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Erik
Nybörjare
Erik
4 månader sedan

Allt enligt planen för att öka sympatin för SD och måla upp Åkesson som en ädel räddare i nöden, trots att Motståndsmän och kvinnor gör mer för nationen på hemmaplan än Åkesson skulle kunna drömma om.

Tänk hur många SD-boomers som gråter över hur deras Jimpa blivit behandlad, och nästa år ska de minsann ta sig i kragen och faktiskt våga överge sin röst på S och istället rösta på ”det radikala SD” som de egentligen velat nu i 10 år.