Säpo slutade utreda Akilov – bara månader före terrordådet

TERRORBROTT. Terroristen Rakhmat Akilov, som utförde terrordådet på Drottninggatan i april ifjol, fanns på Säkerhetspolisens radar. Men tre månader innan dådet slutade Säpo att utreda honom.

Redan i augusti 2016 inledde Säpo en utredning av den uzbekiske medborgaren Rakhmat Akilov. Den baserades på underrättelseuppgifter från chattar på sociala medier.

Men den 19 januari 2017 avslutar Säpo sin utredning av Akilov. Detta mindre än tre månader innan Rakhmat Akilov dödade fem personer och skadade ytterligare 15 när han körde in en lastbil i folkmassan på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Den 16 januari 2017, tre dagar innan Säpo avbröt sin utredning av Akilov på grund av bristande underlag, hade Akilov börjat med planering av terrordådet.

Trots att Rakhmat Akilov var känd av Säpo sedan tidigare får Säpo överlagt bra betyd för hanteringen av terrordådet av justitiedepartementets utredare Runar Viksten. Enligt Viksten finns det inga tecken på att Säpo brustit i sitt agerande.

Källa:
Säpo slutade utreda Akilov tre månader före dådet

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SigfridKarlKarl AAnders Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Anders Jonsson
Medlem

Vem var chef för SÄPO när detta hände?

Svar: Den nya rikspolischefen.

Ridå!

Karl-Путин A
Medlem

Säpo hade informerats av Uzbekistans säkerhetstjänst om Akilovs tidigare ”religiösa [muslimska] terrorhandlingar” i hemlandet. Säpo ”utredde” Akilov men myndigheterna ville inte utvisa honom till Uzbekistan eftersom han där riskerade ”tortyr” – sen släpptes han lös i det svenska samhället. I terrordådet massakrerade han 5 personer och skadade ytterligare ett antal personer mycket svårt. I ett sunt samhälle hade folket stormat Riksdagen och polisstationer runt om i landet och rullat förrädarna i tjära och fjädrar, men vad gjorde dumsvenskarna efter terrordådet? De kärleksbombade den inkompetenta polisen som hade det yttersta ansvaret för terrordådet. EN person, pappan till 11-åriga Ebba överväger att… Läs mer »

Karl
Medlem

Finns endast ett straff för detta as!

Sigfrid
Medlem

Hade polisen gjort sitt jobb så hade Akilov inte gått lös i Sverige så han fick möjlighet att utföra sitt dåd.Nu slår sig polisen för bröstet och tycker att dom gjort ett bra jobb som tog honom men det var privatpersoner som ringde in och talade om precis var han fanns.