SÄPO: Ryssland bedriver psykologiskt krig mot Sverige

SVERIGE. Enligt Säpos analys bedriver Ryssland ett psykologiskt krig mot Sverige i syfte att påverka och manipulera demokratiska beslut. Måltavlorna är beslutsfattare och befolkningen i stort enligt Säpos årsrapport.

Idag presenterade Säpo sin årsrapport och i denna skriver man att Ryssland för ett psykologiskt krig mot Sverige. Man menar att de försöker manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut i landet.

”Sådan påverkan kan ske genom stöd till ytterlighetsrörelser, informationsoperationer och desinformationskampanjer”, skriver Säpo.

De konstaterar hur snabbt och lätt ”förvrängda och förvanskade budskap” får spridning.

Det konstateras nu att ett tiotal av de ryska diplomaterna i Sverige är agenter. Den ryska ambassadpersonalen har under 2015 ombetts lämna Sverige.

I årsrapporten summerades verksamhetsområdet kontraterrorism vilket säpo lägger hela 340 miljoner kronor på. Det motsvarar 34 procent av deras anslag om 1 miljard kronor.

Enligt chefsanalytikern Lari Nyroos kommer flera terrordåd eller försök till terrordåd att ske i vårt närområde framöver.

Han pekar ut återvändande IS terrorister som de farligaste hoten, men han tillägger att de inte är de enda hoten.

Nyroos konstaterar att propagandan som sprids till ungdomar i syfte att radikalisera aldrig varit så omfattande som den är idag. Fram till dagens datum har drygt 300 personer rest från Sverige för att delta i strider i Syrien och Irak. Av dessa har 44 mist livet medan 135 har återvänt till Sverige.

Källa:
Säpo: Ryssland vill splittra Sverige

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments