Säpo letar terrorister bland flyktingar

SVERIGE. I samband med Sveriges nya asylrekord som Nordfront rapporterade om i fredags, ökar Säpo sitt samarbete med Migrationsverket. Enligt uppgift är man speciellt intresserad av personer med koppling till våldsbejakande islamistiska grupperingar som IS. Bara under juni, juli och augusti skickades 152 personer till Säpo för bedömning.

Som Nordfront rapporterade i fredags slog Sverige nytt rekord i antal asylsökande under september månad. Hela 24 306 personer ansökte om asyl  i landet. Den stora strömmen gör att Säpo fördjupar sitt samarbete med Migrationsverket.

Johan Sjöö, biträdande säkerhetspolischef, säger:

— Det påverkar oss ganska mycket. Vårt uppdrag är att i denna väldigt stora ström av människor hitta säkerhetshot. Där är vårt samarbete med Migrationsverket kritiskt viktigt.

Säpo är enligt uppgift särskilt intresserade av personer med kopplingar till våldsbejakande islamistiska grupper som till exempel IS. Man vill, enligt Säpo, förhindra att Sverige används som bas för framtida terroristdåd. Men man letar även efter spioner från främmande underrättelsetjänster.

Processen går till så att när en människa ansöker om uppehållstillstånd i Sverige och Migrationsverket får en indikation om att personen kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet kontaktar de Säpo. Under årets första halvår inkom 134 ärenden till Säpo, vilket är fler än den totala siffran för hela förra året. Sedan dess har det skett en dramatisk ökning och under juni, juli och augusti skickades hela 152 pesoner för bedömning av Säpo.

Den dramatiska ökningen har lett till att Säpo tvingats hitta nya sätt att arbeta.

— Vi måste fråga oss vad vi letar efter. Det är skillnad på att hitta en person som är knuten till ISIL (IS) och att hitta ett underrättelsehot från en främmande tjänst. Det är en utmaning med så mycket människor. Men vi ser inte anledning att peka ut den pågående flyktingströmmen som särskilt riskfylld, det här pågår över tid, säger Johan Sjöö vidare.

Trots den massiva ökningen från Migrationsverket är det få fall Säpo har invändningar emot. Endast ett 20-tal fall har fått en anmärkning av Säpo gällande uppehållstillstånd.

Terrosristgruppen IS hävdar att man har skickat flera tusen krigare med flyktingströmmarna för att leva som ”sovande celler” runt om i Europa. Detta påstående avfärdas dock av ”experter” som hävdar att ”flykten” är onödigt riskfylld. Trots att flertalet terrordåd och attentatsförsök har utförts av människor som är inspirerade av eller har återvänt från strider med IS, hävdar forskare att det inte är människor som kommit med de senaste årens flyktingströmmar som har figurerat i dessa samanhang.

Peder Hyllengren, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger:

— Men inte i något fall har någon som har kommit med i de senaste årens vågor av asylinvandring figurerat i de sammanhangen. Det går inte att utesluta att det finns enstaka personer från deras led som kommer med. Men IS är tagna över flyktingvågorna, att folk hellre riskerar livet och flyr än bor i deras områden.

Källa:
Säpo jagar terrorister och spioner bland de nytillkommna flyktingarna

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.


  • Lämna ett svar