Säpo fixade fram FBI-information för enbart terrorbrott – för att utreda åsiktsbrott

INRIKES. Den svenska säkerhetspolisen kontaktade FBI för att få ut information som enbart får användas för terrorbekämpning. Med detta som underlag åtalas nu en 15-åring för ”hets mot folkgrupp”.

En 15-åring, som uppges vara bosnier, åtalas nu för ”hets mot folkgrupp” efter att ha uttryckt sig negativt om judar och även vitryssar. Detta ska ha skett i inlägg på sociala medier som Gab, Instagram och Telegram.

Den bosniske pojken kunde kopplas till dessa konton genom information som amerikanska FBI lämnat ut till den svenska Säkerhetspolisen, information som enbart får lämnas ut i syfte att bekämpa terrorism.

I förundersökningsprotokollet står följande:

2020-05-28 var undertecknad i kontakt med vår sambandsman på den amerikanska tjänsten, FBI, Mike. Han lät meddela muntligen att den svenska åklagaren får i förundersökning mot (pojkens namn) använda sig av den information som FBI har tillhandahållit i detta ärende fram till dagens datum.

Twitteranvändaren Viktor Lind, som publicerat stämningsansökan, menar att Säpo måste ha ljugit för att få FBI att överlämna informationen.


15-åringen har erkänt att han skrivit inläggen men säger att han inte menat något särskilt med dem. Han åtalas nu vid Linköpings tingsrätt av Riksenheten för säkerhetsmål.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
1 Comment
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Harald
Harald
7 dagar sedan

Vad säger FBI om saken att Sverige stämmer en bosnier för detta? Det kan vara att FBI gärna ville hjälpa Sverige eftersom bosniern skrev antisemitiska saker. Det är nog inhemsk terrorism nu eftersom det yttrandefrihetsbrottet riktades bla mot judar. Det är ju judisk makt som styr västvärlden. Så allt är nog som dom vill ha det. Det hade kandle varit ett för litet mål att skicka en B’nai B’rith torped från Stockholm på honom.