SAOL ska censurera ”känsliga ord”

SVERIGE. Knappt en månad återstår innan Svenska Akademiens ordlista släpper den senaste versionen, men redan nu avslöjas att SAOL kommer att censurera och ta politisk ställning vid utformningen av ordlistan.

”Sanningsministeriet” i George Orwells roman 1984 skrev kontinuerligt om verkligheten och förändrade språket för att passa in i systemets rådande värderingar. Den rollen antas nu av Svenska Akademiens ordlista som vid nästa upplaga kommer förpassa ord som makthavarna inte tycker om till minneshålet. Däribland ordet ”negerboll”.

Förevändningen är att vissa ord är ”kränkande”, berättar professor Sven-Göran Malmgren som är huvudredaktör för SAOL 14 som också kommer sätta varningstexter till vissa ord.

– Bakom orden: ”neger”, ”zigenare” och ”lapp”, kommer vi istället råda folk att använda uttrycken: svart, rom och same, säger han.

Totalt rör det sig om hundra ord som ersatts med ett ”använd istället”-alternativ. Begreppet ”hen” är ett sådant alternativ som kommer att läggas in i den fjortonde upplagan.

– Det är inte jättevanligt att vi går in med rekommendationer så här. Men vi påverkas av stämningar och debatter i samhället. Och det här är känsliga ord att använda och då måste vi avråda från det, säger Sven-Göran Malmgren om SAOL:s nya censur-roll.

Vid en snabb granskning finner Nordfront att SAOL i den trettonde upplagan lade till ”svenne”, ett ord som ofta används om svenskar på ett kränkande och nedsättande sätt. Det återstår nu att se om ordet kommer att tas bort vid den fjortonde upplagan.

Källa:
Svenska Akademiens ordlista avråder från kränkande uttryck

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments