Sanktionskrav mot Turkiet efter rysk S-400-leverans

UTRIKES. Efter att ryska S-400 levererats till Turkiet höjs röster i den amerikanska kongressen som kräver sanktioner mot NATO-landet.

Enligt uppgifter från det turkiska försvarsdepartementet har ryska luftvärnssystem av typen S-400 nu börjat levereras till Turkiet, något USA tidigare protesterat mot och hotat att häva det turkiska köpet av amerikanska F-35-stridsflygplan.

Detta har utlöst ytterligare protester, denna gång från amerikanska kongressledamöter. De höga politikerna Eliot Engel, demokratisk ordförande i kongressens utrikesutskott, och republikanen Michael McCaul menar att turkarnas agerande måste få ”hårda konsekvenser”.

”President Erdogan har givits tydliga val. Tyvärr har han valt fel. Att en NATO-allierad väljer att liera sig med Ryssland och Vladimir Putin framför allians och tätt samarbete med USA är svårt att förstå”, skriver de bägge ledamöterna i ett gemensamt uttalande.

Från Pentagons och statsdepartementets sida är det däremot nästintill tyst. Det enda som tillkännagivits är att försvarssekreterare Mark Esper tagit upp ämnet i ett halvtimmeslångt möte med turkarna. Vad som sades är dock oklart.

Källa:
Pentagon silent on Turkey’s S-400 delivery as Congress demands immediate sanctions

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Peter Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Peter
Medlem

He he he. Det är ett potent vapen det, S-400. Ryssar kan. Pain in their asses. He he he..