Sanktionskrav mot Turkiet efter rysk S-400-leverans

UTRIKES. Efter att ryska S-400 levererats till Turkiet höjs röster i den amerikanska kongressen som kräver sanktioner mot NATO-landet.

Enligt uppgifter från det turkiska försvarsdepartementet har ryska luftvärnssystem av typen S-400 nu börjat levereras till Turkiet, något USA tidigare protesterat mot och hotat att häva det turkiska köpet av amerikanska F-35-stridsflygplan.

Detta har utlöst ytterligare protester, denna gång från amerikanska kongressledamöter. De höga politikerna Eliot Engel, demokratisk ordförande i kongressens utrikesutskott, och republikanen Michael McCaul menar att turkarnas agerande måste få ”hårda konsekvenser”.

”President Erdogan har givits tydliga val. Tyvärr har han valt fel. Att en NATO-allierad väljer att liera sig med Ryssland och Vladimir Putin framför allians och tätt samarbete med USA är svårt att förstå”, skriver de bägge ledamöterna i ett gemensamt uttalande.

Från Pentagons och statsdepartementets sida är det däremot nästintill tyst. Det enda som tillkännagivits är att försvarssekreterare Mark Esper tagit upp ämnet i ett halvtimmeslångt möte med turkarna. Vad som sades är dock oklart.

Källa:
Pentagon silent on Turkey’s S-400 delivery as Congress demands immediate sanctions

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments