Samiska blir obligatoriskt i Jokkmokk

NORRBOTTEN. Politikerna i Jokkmokks kommun har bestämt att alla barn i kommunen ska lära sig samiska. Idag kan högst 1 000 personer tala Lulesamiska.

I veckan beslutade kommunstyrelsen i Jokkmokk att alla skolbarn ska lära sig samiska i skolan. Det är ett medborgarförslag från 2006 av en språkhandläggare på Sametinget som nu blivit verklighet 12 år senare.

Det är Jokkmokks näst största parti Framtid i Jokkmokks Kommun (FJK) som drivit frågan. FJK kämpar emot att ”riksdag och regering stjäl allt som finns i glesbygden” och mot ”tvångsförflyttningen av unga till de större städerna”.

Förutom FJK finns även ett till alternativt parti i Jokkmokk, Samernas Väl, som har kopplingar till renägarpartiet Guovssonásti.

Inför kommunstyrelsens behandling av frågan hade både skolkontoret, barn- och utbildningsnämnden och Socialdemokraterna uttryckt sig emot förslaget.

— Vi socialdemokrater tycker att undervisning i samiska språk ska vara frivillig. Det är olyckligt att man vill införa det som obligatoriskt, påstår kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Ett argument för att alla barn ska lära sig Lulesamiska är att språket är utrotningshotat.

— Mycket glädjande. Lulesamiskan är ett litet språk som riskerar att bli ännu mindre. Är det 1000 personer som behärskar det fullt ut i dag så är det bra, säger Roland Boman som är gruppledare i Framtid i Jokkmokks kommun.

Lulesamiska finns i dag som Elevens val på grundskolan i Jokkmokk. Från och med nästa år blir ämnet obligatorisk undervisning i årskurs 4-6.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
26 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan

Vad säger de samiska folken att de snart måste lära sig arabiska? De lever i en utopi betald av våra skattemedel. Om någon same läser detta önskar jag få raka besked.

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Rokviken

samer är ett nordiskt folk. de flesta samer är blonda och blåögda. helt klart ariska. i allmänhet är samer mer konservativa än svenskar. oron för sveriges förvandling till arab land är stor bland samer. större än bland svenskar. samer har inget emot svenskar men samer har en grundmurad misstro mot svenska staten.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Ernst

När jag skrev kommentaren så tänkte jag på detta.
”Rasistisk same: svenskar är inte folk”
https://www.youtube.com/watch?v=wmAK3pvpUxk

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Rokviken

=)))) intervjun spårar ur något. samer är ett urfolk i lappmarken. svenskar är ett urfolk i övriga sverige. sverige har anammat s k öppen svenskhet. det är just denna öppna svenskhet som ställer till det. både samer och svenskar har hemortsrätt inom sina områden i riket sverige. svenskarna erbjuder nu denna hemortsrätt till alla världens folk! vem som helst kan bli svensk!!! johan från GS försöker påpeka detta. men stackars herr johansson klarar inte av att se svenskar som ett hotat folk, ett folk som håller på att bytas ut mot en u-landsbefolkning. därför mötas icke de tu=))))). samer skall… Läs mer »

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Ernst

Tack för ditt svar.
Denne Lars må ha sina personliga åsikter. Men i detta fall utnyttjar han PK systemet för sina egna och/eller andra syften.Vad vet jag?
Om samerna är så förbannat oroade över tillståndet i detta land borde de ha genomfört tusentals demonstrationer. Har något sådant skett?

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Rokviken

antalet samer i sverige uppgår till ca 20000 individer. antalet etniska svenskar uppgår i sverige till 7 miljoner individer. svenskarna är det statsbärande folket. staten är svensk. att samer idag har en position är ett resultat av idogt bevakande av sina intressen. det är bra gjort! hurra! vad som måste till är att de 7 miljoner svenskar som bebor detta land vaknar! och rensar landet från de ondskefulla främlingar som invaderat detta landet. NMR är förhoppningsvis början på detta.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Ernst

Ernst,håller med dig till viss del men att samerna bevakar sin del som svensken har gett dem stämmer.Men några demonstrationer har samerna inte visat upp och det kan nog bero på att man inte biter av den hand som föder en.
Att samer står på svenskarnas sida vill jag gärna se bevis på.

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Rokviken

precis! det är en delikat balansgång. svenska staten kan utplåna allt samiskt på en sekund. pang! så ser styrkeförhållandena ut. när samer umgås med svenskar så gör man det under svensk flagg. svenskar och samer är så lika att de flesta svenskar inte uppfattar någon skillnad. när kritik mot folkutbytet sker så sker det under svensk flagg. förhållandet med staten är delikat och bör hållas separat. insatserna är helt enkelt för höga. det intressanta är att staten alltid bekämpat det samiska. men numer bekämpar ju den svenska staten även svenskarna. framtiden kan bli intressant. och de som kommit längst i… Läs mer »

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Ernst

Alltid trevligt och lärorikt att diskutera. Och jag tror på NMR.
Vi språkar vidare:)

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Rokviken

ps jo det har du rätt i. herr johansson saknar politisk medvetenhet. han drar nytta av PKismen. tyvärr har kulturmarxismen smugit sig in i herr johanssons medvetande. kulturmarxism är otäck vare sig den finns hos finnar samer eller svenskar.

Leif
Nybörjare
Leif
2 år sedan

Den fanatiska etnocentrism har samerna gemensamt med ortodoxa judar. Det är deras särart, kultur och språk som är viktigast och ska tvingas på andra. Att den vita nordiska befolkningen utsätts för ett organiserat folkmord och att Sverige snart är ett nytt Mellanöstern struntar de i. Inskränkt!

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Leif

En sak de inte har gemensamt är att samerna har rätt att bo i Sverige.

vörtis
Nybörjare
vörtis
2 år sedan
Reply to  Leif

Fast faktum är ju att det inte finns några renrasiga samer kvar i Norden. Dom började blanda sig med svenskar, norrmän och finnar och det blev mer och mer vanligt i början av 1900-talet. Här är en länk till en forumtråd där det länkas till några bilder på hur samerna såg ut på 1800-talet, innan den stora blandningen ägde rum:

https://www.flashback.org/p55761561

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  vörtis

det är sant att många i många samiska familjer finns ingifta svenskar. men samer är ett nordiskt folk. de flesta samer har alltid varit blonda och blåögda. fototekniken från sekelskiftet var sådan att nyanserna blev mörka. dessutom är många bilder tagna på solbrända väderbitna individer. se gärna bilder på polarforskare i arktis från sekelskiftet=))). deras ansikten är mörka och har dragit ihop sig som russin=))).

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Leif

hej leif! jag förstår vad du menar. det är irriterande när en grupp utestänger en annan. men svenskarna borde lära sig av detta! det är ju denna ”öppna svenskhet” som håller på att bli svenskarnas undergång. nordbor är kompatibla med varandra, visst kan finnar och samer vara irriterande ibland, men nordborna har en lång historia ihop och är kompatibla. samer och finnar hör trots allt hemma här i norden. vad svenskarna behöver är mer av etnocentricitet! man ska inte kunna kvalificera sig som svensk med ”svenska värderingar” SD, eller genom att åka tunnelbana MP. om alla svenskar vore som svenskarna… Läs mer »

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Samiska blir obligatoriskt i Jokkmokk – svenska är frivilligt i 52 blatteghetton.

Inte för att det stör mig; det kommer att underlätta deras deportation.

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Karl A

att samiska erbjuds är överraskande. men ok, det är i jokkmokk=))). tycker nog ändå frivillighet hade varit att föredra. samer är urfolk i lappmarken. svenskarna är urfolk i resten av sverige. både samer och svenskar har hemortsrätt inom sina områden i riket sverige. RISKEN! JO DET FINNS RISKER! den risk man kan se i förlängningen om inte denna rågång, hemortsrätt, dras tydligt är att araberna när dom kommer i majoritet (helt demokratiskt) kan komma att införa arabiska som obligatoriskt språk. svenskarna måste skyndsamt deportera invällarna/invandrarna/u-landsmänniskorna annars går sverige under!!!!

Joakim
Nybörjare
Joakim
2 år sedan

#fjälljudar

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Joakim

samer är ett nordiskt folk. helt klart ariska. samer har inga problem med svenskar. tyvärr verkar en del svenskar ha det. samer har en grundmurad misstro mot svenska staten. det borde även svenskar ha.

Vera
Nybörjare
Vera
2 år sedan

Konstigt – när det förs önskan om integreration så separeras folk som redan har integrerats . Men allt är upp och ner. Biskopen i Växjö gläds åt böneuppropare från Moske i sin stift. Förr när man blev upprörd sas uttrycket: ”Det är som man kan bli med negerbarn!!” Nu är det nästan åtalbart som hets mot folkgrupp och det t. o. m. görs reklam för rasblandning. Clowner som roade blir skräckexemplar, konsten blir en förvriden syn för ögat. Det måste väl finnas Samer som tycker detsamma – (de fanns under SSS Lindholmstiden under 30 – 40 talet fast då kallades… Läs mer »

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Vera

Jag håller tummarna granithårt för dig i skenrättegången👍👍

Ja, man undrar hur länge det dröjer innan Lappland döps om till Sameland, eller kanske Nyanländland vore mer passande med tanke på utvecklingen

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Karl A

samer utgör inget hot mot svenskarna. det som hotar svenskarna är u-landsmänniskorna. muslimer t ex har en fördubblingstakt på ca 5 år. det betyder att muslimer kommer att vara i majoritet i sverige om ca 20 år. det du ser idag är bara en stilla fläkt mot för vad som komma skall.

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Karl A

karl a! jag delar din oro. om ca 10 år så kommer etniska svenskar att vara i minoritet. om ca 20 år så kommer gruppen muslimer att vara i absolut majoritet. på friasidor.is finns utmärkta artiklar med statistik och källhänvisningar som styrker detta. invandringsstopp skjuter bara upp svenskarnas undergång. för att rädda sverige så måste u-landsmänniskorna deporteras omgående. det är bråttom nu!

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Ernst

Muslimer kommer inta att vara i majoritet om 20 år – däremot kommer rasfrämlingar kanske att vara i majoritet om 20 år. För oss spelar det ingen större roll om de är arabiska judar, kristna araber, judiska negrer eller muslimska araber.

Ernst
Nybörjare
Ernst
2 år sedan
Reply to  Vera

helt rätt vera! samer är ett nordiskt folk. oron över folkutbytet är utbrett även bland samer.

Leif
Nybörjare
Leif
2 år sedan
Reply to  Vera

Självklart är samer inget hot mot svenskar. Men som gammal norrbottning som känner många samer är det deras inskränkta etnocentrism och krav på exklusiva rättigheter som andra boende under samma betingelser inte har som irriterar mig. När Sverige slutar med sin rasistiska särbehandling av samerna kan svenskar och samer bli ett.