Samiska maskeraddräkter orsakade kritikstorm

INRIKES. Företaget Partykungen har råkat ut för en kritikstorm från framför allt samiskt håll efter att ha sålt maskeradkläder som föreställde samiska folkdräkter. Nu drar företaget tillbaka dräkterna och ber om ursäkt. 

En av partydräkterna på Partykungens hemsida. Foto: Screenshot partykungen.se

De samiska maskeraddräkterna som sålts av företaget Partykungen har väckt starka känslor hos många samer. Även företagets beskrivningar av dräkterna i annonsen har skapat irritation:

”Med denna fina dräkt kan ditt barn få chansen att få uppleva hur det är att vara same.”
”Ta på dig den här ljuvliga dräkten och förtydliga gärna ursprunget med en samisk flagga i rött, grönt, gult och blått.”
”Om du vill representera ursprungsbefolkningen som finns i Sverige, Norge och Finland kan du klä ut dig till en same på nästa maskerad.”

Annonserna började snabbt sprida sig på sociala medier under fredagen. Många var djupt upprörda och uppmanade andra att ta kontakt med företaget och anmäla annonsen. Med anledning av kritiken har dräkterna plockats bort från hemsidan.

— Vi beklagar att dessa dräkter kommit ut på vår sajt och ber om ursäkt till de som tagit illa vid, skriver Joel Svensson, Partykungens VD till Sameradion. Vi har full förståelse för de reaktioner vi fått och har därför valt att ta bort dessa från vårt sortiment.

Flera av dem som har anmält företagets annonsering och dräkterna kallar det för kulturell appropriering, vilket kortfattat betyder att personer eller företag respektlöst använder sig av attribut som förknippas med andra kulturer, ofta förtryckta minoritetsgrupper.

En av dem som reagerade starkt på annonsen var 43-åriga Pernilla Tengberg Eliasson. Hon bor i Överkalix men kommer från Kiruna och är same:

— Det här är en djup kränkning mot vår minoritetsbefolkning, säger hon, och fortsätter:

— När man säljer en maskeraddräkt som är baserad på ett samiskt plagg så spär man på den rasism som redan finns i vårt samhälle. De tar vårt kulturella arv och gör det till ett skämt. Är det okej att skämta om det här – att klä ut sig till en ”sexig sametjej”?

Källa:
Partykungen tar bort samiska fejkkoltar efter kritik

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
12 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Lappen Pernilla Tengberg Eliasson visar här upp sig i en maskeraddräkt föreställande ett svenskt plagg.

comment image

Det är en djup kränkning mot den svenska ursprungsbefolkningen i Lappland.

Pernilla Tengberg Eliasson, vem fan har gett dig uppehållstillstånd i Sverige? Ta dina renar och stick hem till ditt, här i vårt land hör du inte hemma.

comment image

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan

LOL ! Förresten, det är inte deras renar, vi var här först, så det är VÅRA renar de skootrar tunt och biter i öronen.
Men, låt dem hållas, de tror ju att de ”sköter” dem.

_DH_
Nybörjare
_DH_
1 år sedan

Men att vår barnprogramshottentotte till ”demokratiminister”, den ska minsann ha rätt att klä sig i svensk folkdräkt? Bisarrt samhälle.

Själv ser jag inte varför man skulle vilja klä sig som en primitiv lapp – eller ännu mindre, varför man skulle respektera deras önskan att inte låta oss ha på sig deras klädsel.

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan

Även Ungerns premiärminister Viktor Orbán och vice premiärminister Zsolt Semjén har i dagarna avslöjats som lapprasister, efter att i parlamentet ha skrattat åt ett skämt om ”fulla lappar i den svenska obygden”.

(((Det svenska mediedrevet))) har än så länge inte lyckats få de båda premiärministrarna att pudla och avgå.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

En lapp satte upp dekaler på reklampelarna. En svensk frågar:
– Är det du som är klisterlappen??

Lappar är bra på att hitta burkar och flaskor att panta för dom har fått lära sig renhållning.

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan

Den var bra :)

Vad blir nästa steg? Enligt wikipedia är detta en ”typisk clown”, förvillande lik en lapp i de flestas ögon. Wikipedia förmedlar en stereotyp bild av clowner som i själva verket kan se ut hur som helst och kan enligt jeewgle ha upp till 66 kön, samtidigt.
comment image
comment image
Clownen på denna bild har, så vitt det är känt, bara ett kön: LANDSFÖRRÄDARE:

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Utanför förlossningsavdelningen sitter en jude, en lapp och en neger och väntar. Ut kommer en sköterska och säger förskräckt: – Oj, oj, oj, vi har förväxlat barnen och vi vet inte vilket barn som tillhör vem!! Juden rusar kvickt in i rummet där barnen ligger och rycker till sig negerbarnet! – Ingen tvekan om saken, den här lille krabaten är definitivt min, säger juden! Läkaren tittar förvånad på juden och utbrister: – Personligen tror jag att detta barn tillhör nigerianen. Juden skakar på sitt huvud och säger: – Kanske är det så, men ett av de andra två barnen, är… Läs mer »

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan

Samerna använder allt på renen, även till lappslöjd.
Någon som vet vad de använder hudarna till ?
De har renarna i dem !

Allan
Nybörjare
Allan
1 år sedan

En same som är bög = stjärtlapp

Allan
Nybörjare
Allan
1 år sedan

När ni använder vita mäns uppfinningar som snöskotern, är inte de kulturell stöld då lapplisa eller vad du nu hette?

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan
Reply to  Allan

Nej, då heter det kulturell appropriering.

Dvs; vi hatiska hotiska vita svenskar har ”tvingat” lapparna att åka runt mellan lappbyarna med svindyra skattefinansierade snöskotrar och helikoptrar för att dricka fradagshembränt, något som de klarade av alldeles utmärkt med ett par brädlappar för bara ett par decennier sedan.

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan

Vi kanske inte ska vara så elaka mot lapparna i onödan, de har faktiskt liknande uppfattning om rasens bevarande som oss, och de militanta vänstersamerna från stockholm representerar knappast majoriteten av dem.
Vi sluter fred med dem, jag tror vi kan samexistera i landet. Jag inte bara tror, jag är övertygad, vi befinner oss i samma situation, tveksamt om judarna tillåter dem att vara fria efter vi är borta.