Samer säger nej till mer samisk makt

INRIKES. Regeringens förslag om mer makt till samerna förkastas av samerna själva, vars ledare anser att förslaget är otillräckligt.

Sametinget förkastar Socialdemokraternas förslag om ökad samisk makt i Norrland. Anledningen är att förslaget anses vara kraftlöst och inte ge samer något reellt inflytande.

— Sametinget är också kritiska till förslaget om samiskt inflytande, säger styrelseordförande Per Olof Nutti.

Socialdemokraternas förslag kritiseras även av flera så kallade människorättsorganisationer, som exempelvis Amnesty, Civil Rights Defenders och Svenska kyrkan. Enligt dessa bryter den socialdemokratiska regeringen mot internationell rätt och mot FN:s konventioner.

För att följa globala lagar måste regeringen ge vetorätt till samerna över viktiga beslut som påverkar människor och miljö i Sapmi, menar man. Detta eftersom samer anses ha bott i landet längre än andra folkgrupper. De folkgrupper som man anser har invandrat efter ursprungsbefolkningen ska ha mindre rättigheter, enligt FN.

I praktiken måste vetorätten antingen ges till det delvis ”försvenskade” Sametinget, eller direkt till de mer nationalistiska och etniskt medvetna samebyarna.

Sametinget såväl som samebyarna anser att det nu nedröstade förslaget bara innebär att samiska nationalister ges möjlighet att kommentera myndigheters beslut som rör dem, men att de egentligen inte ges inflytande över slutresultatet.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Henrik
Nybörjare
Henrik
2 år sedan

Har Nordfront blivit pk och kallar lappar för samer? xD

André Devecseri
Nybörjare
André Devecseri
2 år sedan
Reply to  Henrik

Vi har alltid kallat dem för samer vad jag vet.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
2 år sedan

Det tycker jag att vi ska fortsätta med.

Men ingen minoritet ska få styra och ställa i det framtida Norden. De behöver värdlandet mer än vad värdlandet behöver dem. Därför måste vi se till att dagens majoritet tar över den främmande regimens styrning av de Nordiska länderna innan vi själva är i minoritet. Inte heller det korrumperade ”svenska” Sametinget ska bestämma, för det är inte en representant för det Nordiska folket. De bevakar självklart bara de intressen som den främmande regimen har i samernas livsmiljöer. Och den regimen vill enbart samerna illa.

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan

Det är skillnad på lappar och samer. Lappar är rasrena ”samer” medan samer är lappar uppblandade med svenskar (germaner) och finnar. Skulle man plocka fram skallmätningsinstrumenten och dessutom göra gentester så skulle man komma fram till att det inte finns vare sig någon samisk eller lappsk minoritet att tala om.

Christer
Nybörjare
Christer
2 år sedan

En mycket intressant artikel: ”..måste regeringen ge vetorätt till URSPR.BEFOLKN. över viktiga beslut som påverkar människor och miljö i HEMLAND ”(MIN RED).
Sveriges regering har mao. brutit dessa regler mot oss i alla tider, speciellt när det gäller flyktingpolitiken.
För de heter inte flyktingar längre, de heter nyanlända och dessa har vi inte krav på att ta emot. Ej heller har vi fåt votera om det: ”/globala lagar /regeringen ge vetorätt /över viktiga beslut som påverkar människor och miljö i /”.
Läs artikeln en gång till, men byt ut ”Samer” mot ”Svenskar”

Christer
Nybörjare
Christer
2 år sedan
Reply to  Christer

”I praktiken måste vetorätten antingen ges till det delvis ”försvenskade” Sametinget, eller direkt till de mer nationalistiska och etniskt medvetna samebyarna. ”nationalistiska och etniskt medvetna” ?? YES!!
I love it, sug på den vänsterpittor!

Christer
Nybörjare
Christer
2 år sedan
Reply to  Christer

Vi behöver nog kanske sammarbeta lite med Samerna, jag gillar deras inställning.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan

Är de självförsörjande? Är inte betesmarkerna till renhjorden skänkta av svenska staten? Glömmer aldrig Granskning Sverige och intervjun med en same vid namn, Lars Jonas Johansson.
https://www.youtube.com/watch?v=wmAK3pvpUxk

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan

De folkgrupper som man anser har invandrat efter ursprungsbefolkningen ska ha mindre rättigheter, enligt FN.

Säg det till en nyanländ neger eller arab.