Samisk partiledare kränkte feminister – sjöng om #metoo

MUSIK. Den västerbottniske samepolitikern Lars-Jonas Johansson har upprört hela Sveriges feministkollektiv genom att publicera en låt om #metoo. ”Hoppas innerligt att han våldtas”, kommenterar exempelvis en feminist på Facebook.

Lars-Jonas Johansson. Pressfoto: sametinget.se.

Förutom att vara partiledare för det samiska partiet Landspartiet Svenska Samer spelar samen Lars-Jonas Johansson gitarr och sjunger i rockbandet Noise Makers. Tidigare i veckan laddade han upp ett videoklipp på bandets Facebooksida där han framförde en nyskriven låt om den feministiska kampanjen #metoo. Låten har en satirisk text och driver med hur kampanjen spårat ur med att män anklagas för sexualbrottsligt beteende, ibland helt utan belägg.

— För den här kommer man väl bli strypt av feministkärringarna men det skiter väl en rocker från Noice Makers i, konstaterar Johansson i klippet innan han börjar spela.

”För du ska inte se på mig, du får inte le mot mig, du får inte tilltala mig, men jag har all rätt att anklaga dig. That’s true. That’s what they call me too”, lyder refrängen i låten, som snabbt blev kontroversiell bland landets feminister.

Lyssna på låten:

En av personerna som upprörts av låten är feministen Ida Östensson, som bland annat ligger bakom kampanjen med skohögar – och badkar – för att bekämpa nationalsocialism.

— Jag kan inte i min vildaste fantasi tro att det finns män som har den uråldriga synen på kvinnor och brottsoffer som framgår i videon. Jag tror att bandet vill provocera när de publicerar en sån här video och jag kanske inte skulle ha reagerat, men jag tror att tystnaden också är farlig, säger en upprörd Ida Östensson till SVT.

En annan som upprörts är den samiske feministen och filmskaparen Liselotte Vajstedt:

— Han går emot precis allt som han borde stå för. Jämlikhet och ett samhälle för alla. Jag tycker att han ska avgå på en gång, säger Liselotte Vajstedt till SVT och fortsätter:

— Hur ska vi få unga samer att lita på samhället om vi inte ens kan lita på vår egen grupp. Han jobbar rakt emot det.

Vajstedt förklarar dock inte varför en samepolitiker nödvändigtvis måste vara feminist eller stödja #metoo-kampanjen.

Feministveteranen Ida Östensson (till vänster) är kritisk mot satir rörande feminism.

Bland kommentarerna till det ursprungliga klippet återfanns flera känslomässiga utspel från både kvinnor och män som inte tycker att man får kritisera eller skämta om den feministiska kampanjen. ”Sluta våldta och trakassera så slipper du känna dig kränkt av metoo”, skriver exempelvis en feminist medan en annan ”hoppas innerligt” att Johansson ”en dag får känna hur en våldtäkt känns” så att han då ”lär knipa käft för evigt”.

Många tycks dock uppskatta låten och dess satiriska budskap. ”Klockrent!” skriver flera användare. ”Jag har garvat i två dar nu! Obetalbart!”, skriver en annan.

Krismöte i partiet – Johansson står på sig
Låten fick dessutom Johanssons parti att kalla samman ett ”krismöte”, där flera medlemmar är upprörda över låtens budskap.

— Jag stödjer inte partiledarens låt och jag tar avstånd från videon, säger exempelvis medlemmen Torkel Stångberg.

Men Johansson står på sig och menar att låten är bra och relevant och att han absolut inte kommer att avgå som partiledare på grund av detta.

— Jag kommer inte att avgå, vi har årsmöte imorgon men nu har jag hört att det är inkallat till ett telefonmöte ikväll. Det är inte sanktionerat av mig utan på initiativ av vice partiledaren, sade Johansson till SVT under fredagskvällen.

Även Noise Makers tycks ha blivit nervösa av hetskampanjen från feministerna och man beslutade att ta ned videon från bandets Facebooksida. Men på samma sida skriver Johansson i ett inlägg:

Nerverna svek på de övriga bandmedlemmarna.
Jag hade inte lust att ta bort inlägget, men jag förstår deras oro.

[…]

Låten prickade helt rätt.
Det jag visade, att folk är mer lättkränkta än de vill medge besannades.
Att det överreageras in i minsta detalj, precis som i låten, bekräftades till 100%.

Jag kommer att spela den framöver i alla fall.
Jag står för det jag skriver.
Kanske ger jag ut den under eget namn?

Nåväl, det blåser rätt kraftigt omkring mig ibland, men jag har varit ute i värre stormar än den här.

Etniskt medveten same
Detta är dock inte första gången som Lars-Jonas Johansson hamnat i blåsväder. I samband med att riksdagens vice talman Björn Söder (SD) intervjuades av Dagens Nyheter 2015 – och kontroversiellt konstaterade att man inte kan vara exempelvis jude eller same och samtidigt svensk – fick han kritik av bland annat Johansson.

”I hans ögon är nog samer, tornedalsfinnar, romer, judar, kurder och araber bara till besvär”, skrev Johansson då i en debattartikel.

Men i en intervju med Granskning Sverige visade det sig att Johansson egentligen hade en liknande syn på etnicitet som Söder.

— Om du är född av samisk härkomst så kan du vara same, annars kan du inte det, för vi är ett eget folk och vi har varit här mycket längre än svenskarna har varit i det här området, sade Johansson.

Lyssna på Granskning Sveriges intervju med Lars-Jonas Johansson från 2015:
Listen to ”Rasistisk same: svenskar är inte folk” on Spreaker.

Källor:
Samepolitiker sjunger om metoo – får hård kritik
Filmare kräver partiledarens avgång – ”modiga tjejer hånas”
”Vi samer är bara till besvär för Björn Söder”

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan

Feministernas reflexmässiga reaktioner får mig att ställa mig frågan om ett visst kön verkligen utgör människor. För det tycks som att de mest bara visar upp animaliska reaktioner klädda med akademiska vokabulär. Var finns den mänskliga sofistikationen och förmågan att frångå sina reflexer? Tyvärr får jag intrycket att endast ett kön är kapabelt till dessa saker – det andra kör bara maktspel genom att påstå sig vara ”kränkt”. Tidigare i livet har jag väl varit mer positivt inställd till detta kön, men alla mina försök att se faktisk mänsklighet i det har gjort mig besviken. Jag har insett att detta… Läs mer »

Slipsen
Nybörjare
Slipsen
2 år sedan

Oj, ännu en gång syntax error i huvudet på pk-maffian när en etniskt medveten same uttalar någonting som inte är korrekt. Oy, vey.
När ett sexualbrott har begåtts så ska vederbörande oavsett härkomst, hudfärg eller etnicitet hängas men om man falskeligen anklagas så ska kvinnan hängas! Den som är emot den inställningen får gärna förklara sig!

Senaste
Nybörjare
Senaste
2 år sedan

De judiska doktrinerna rör till det i skallen på folk.
Samen har lärt sig av juden att vara två saker samtidigt, han blir därför upprörd av Söders ord – samtidigt som han skriver under på dem. Problemet är att goyim inte får påpeka dessa saker, det är juden och de icke-vita folkslagen som juden mobiliserar mot den vita rasen, som själva får påpeka skillnaderna – när det gagnar dem.

Denna judiska teater pågår mitt framför ögonen på oss alla, men så många ser den inte.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Svenska feminister är tydligen antisamiter. Om samerna får hållas så kommer snart 6 miljoner lägergasugnar att brinna i Lappland.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Karl A

Om inte det dubbla men siffran sex är ju helig.