Sålde militärhistoriska föremål på veteranmarknad – döms för hets mot folkgrupp

CENSUR. Vanliga svenskar med militärhistoriskt intresse får inte saluföra hakkorsflaggor till andra historiskt intresserade. Det menar Eskilstuna tingsrätt i en dom mot en Borlängebo.

Det var i augusti förra året som en 68-årig Borlängebo med militärhistoriskt intresse anordnade ett försäljningstånd på en Veteranmarknaden på Flygfältet i Eskilstuna. Bland sortimentet hade mannen veteranbildsdelar, hjälmar, krigsmateriel, knivar och andra föremål.

Bland sortimentet fanns även två historiska flaggor med hakkors på, vilket nu har lett till en fällande dom och bötesstraff för mannen.

Eskilstuna tingsrätt: Hakkors i sig utgör missaktning
Enligt domen uppger mannen att han inte haft för uppsåt att visa missaktning mot någon folkgrupp utan att han köpt in och sålt dem såsom gamla historiska föremål. Att de två hakkorsflaggorna varit en del av det övriga militärhistoriska sortimentet och att det inte funnits något uppsåt att ”hetsa” är något som tingsrätten inte bestrider. Däremot skriver tingsrätten i domen att det inte spelar någon roll huruvida mannen haft ett uppsåt eller inte.

Tingsrätten menar att de symboler som framställs på flaggorna i sig är så intimt förknippade med de brott som nazisterna gjorde sig skyldiga till under förintelsen att redan uppvisande av symbolerna i sig utan tvekan kunnat kopplas till en sådan åsiktsriktning som utgör ett uttryck för missaktning för folkgrupp med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse. Tingsrätten finner alltså att placerandet av flaggorna med nazistsymbolerna på försäljningsbordet har utgjort ett uttryck för missaktning i straffstadgandets mening.

Att Bonnier och andra förlag ständigt uppvisar hakkors på framsidan i sina tidsskrifter ska alltså enligt Eskilstuna tingsrätt också ”utan tvekan” utgöra hets mot folkgrupp om de placeras i tidningsstånden så att hakkorsen syns. Med andra ord öppnar tingsrätten upp för att dessa förlag, eller butikerna som saluför dessa tidningar och placerar dem synliga, ska kunna dömas för hets mot folkgrupp. Huruvida lagen också gäller för instanser med makt i samhället återstår att se.

Politiska agendor bakom domen
Det är en enig rätt bestående av Sonja Ahlgren, Lena Algotsdotter, Barbro Hedengren och Sven-Åke Gilander som tagit det uppseendeväckande beslutet. Rådmannen Sonja Ahlgren tillhör Liberalerna och gillar grupper som ”Sverigedemokraterna i riksdagen – nej tack!” och ”Vi gillar olika” på Facebook.

Eftersom försäljningsståndet anordnades på en veteranmarknad, där allmänheten torde utgöras av mer normala människor med ett historiskt intresse, var de få som reagerade på att också hakkorsflaggor fanns i det historiska sortimentet.

En som dock såg sin chans att sätta dit mannen och få uppmärksamhet i media var Linda Eriksson från Arboga. Linda Eriksson gillar diverse antifascistiska och globalistiska sidor på Facebook, bland annat ”We Are Dalarna”, ”Clowner mot nazister” och ”World Jewish Congress”. När hon såg flaggorna kontaktade hon genast arrangören och media och såg till att det blev rättssak av det hela.

Linda Eriksson plockade själv fram flaggorna ur en monter så att alla kunde se dem och hon själv fotografera dem.

Under rättegången sade Linda Eriksson bland annat att ”Det är inte okej att personer som hon och hennes familj ska bli utsatta för det”, trots att hon själv är en blond och blåögd svensk och därmed knappast tillhör den grupp som tingsrätten anser utsätts för ”hets” av historiska flaggor från Tredje riket.

Linda Eriksson har en lång historia av att vilja sätta dit människor som är politiskt oliktänkande för att sedan intervjuas i media som en som ”vägrar låta sig tystas”. För några år sedan ville hon sätta dit ”en gammal rasist” som medverkade på Medeltidsdagarna i Arboga på grund av uttalanden om invandring som denne gjort på på nittiotalet.

När hon såg flaggorna ska hon ha plockat fram dem ur en monter och lagt fram dem ovanpå så att hon kunde fota dem. Sedan förföljde hon den nu dömde mannen för att fota hans ansikte. Dessutom fotade hon registreringsnumret på bilen han kom till marknaden med – som ägs av hans bror – och lade upp på sociala medier med meddelandet att den ägs av en ”nazist”.

I förhör har brodern uppgett att han tack vare detta utsattes för en hel del smutskastning på Facebook, men att han trots det inte vill anmäla Eriksson.

Den dömde mannen säger i förhör att han har ett stort historieintresse och att syftet med att införskaffa och sälja flaggorna var att göra affärer med andra historieintresserade. Han hade överhuvudtaget ingen avsikt att hetsa mot någon folkgrupp.

Tingsrätten ifrågasätter som nämndes ovan inte detta, men fann honom likväl skyldig till åsiktsbrott och ålägger honom att betala dagsböter på sammanlagt 13 000 kronor.

Precis som rådmannen Sonja Ahlgren är också Linda Eriksson med i gruppen ”Sverigedemokraterna – nej tack!”.

Det återstår att se om domen blir ett prejudicerande fall där även butiker och kiosker som skyltar med ”historietidningar” fulla med symboler från Tredje riket nu också döms för åsiktsbrott.

Källa:
Eskilstuna TR: Dom: B1712-18, samt aktbilaga 2 (FUP)

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

12
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
nordboCaesar-AureliusKlausTorkelssonSamuel Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Bitte
Medlem

Jaha, ytterligare en felaktig dom som efter överklagande kommer att rättas till av hovrätten. Rådmannen borde dessutom lagt in om delikatessjäv med hänvisning till sitt politiska ställningstagande på sociala medier.

Fredrika
Medlem

Tingsrätterna verkar överlag vara värdelösa och besittas av idioter. Är det de usla politiska nämndemännens fel? Varenda dom blir ju politisk om de ska ha kommunalpolitiker som ska göra sig viktiga på medborgares bekostnad. Är domarna lika usla?

Bitte
Medlem

Jaaaa du…..i detta fall är det ju domaren som uppenbarligen på sociala medier ger uttryck för missaktning mot SD. Svårt att försöka påstå att man varit neutral i sin bedömning. Borde ju ha setat nämndemän med från SD för att väga upp i så fall. Det finns såklart rådmän och nämndemän som klarar av att vara proffisionella, men som svarande vet man ju aldrig vilken nämnd man hamnar inför 🙄

Sigfrid
Medlem

Det svenska åsiktsförtrycket blir allt värre och oliktänkande straffas för minsta bagatell.DDR vore en dröm att leva i om man jämför med dagens Sverige.

Vera
Medlem

När tiden är inne — tänkte begravas med en hakkorsvimpel — får jag det, eller blir jag anmäld för hets mot folkgrupp — men hur??

Fredrika
Medlem

Du slipper nog åtal för det, men inte Dina kamrater eller begravningsförrättaren. Men det är klart, i denna juridiskt rättsotrygga stat kanske de kommer att hävda att Dina barn är HMF-överlevare och därmed får ärva brottet. För alla judars historiska ”lidandes” skull.

nordbo
Medlem

Undrade var Karl tagit vägen i forumet – ditt svar förgyller dennes frånvaro för en stund.

Samuel
Medlem

Det är bara att börja anmäla varenda sida ägd av systemet som har symbolen på sig!

J.N.
Medlem

Och åter igen blir någon oskyldigt dömd, enligt en dom som delvis baseras på en historisk händelse som högst sannolikt aldrig ägt rum.

Hur ska Sverige i framtiden ha råd med alla skadestånd efter att det har blivit erkänt att lögnen är ett faktum?

Klaus
Medlem

Flaggorna var från Finnland, kanske. Problemt är generellt autt många människor och även domare har fortfarande brist i allmänbildning. De känner bara till segermakternas och judarnas historiabeskrivningar. De har ingen aning om sanningen, t.ex. om Auschwitz Fred Leuchters rapporter och Germar Rudolfs forskning (båda två inga ”nazister”). De informerar sig inte heller själv om motargumenter, det är väl för jobbigt för dem.

Caesar-Aurelius
Medlem

Tingsrätten. En ren lekstuga, fylld med frånskilda, bittra kärringjurister, smygalkoholister och folk som aldrig tvättar håret, obildade lokalpolitiker som sover, etc. Bara att strunta i. Gå inte ens dit, du blir bara dömd av en bunt byfånar, utan överklaga direkt till hovrätten. Om man inte är nöjd med en dom eller ett beslut från tingsrätten kan man överklaga till hovrätten. Hovrätten prövar brottmål, tvistemål och ärenden som redan har behandlats i tingsrätten. Den part som vill överklaga domen ska göra det skriftligen inom tre veckor från det att domen meddelades. Överklagandet skickas till tingsrätten. Tingsrätten skickar överklagandet och alla handlingar… Läs mer »

Bitte
Medlem

”Folk som aldrig tvättar håret” 😂😂😂😂😂