BROTT. Mannen saknade uppsåt att våldta och avbröt ett samlag direkt han insåg att kvinnan inte längre var med på noterna. Trots detta döms han av Stockholm tingsrätt för det nya brottet ”oaktsam våldtäkt” till ett års fängelse.

Det var i juli som den nya så kallade samtyckeslagen trädde i kraft. Enligt den nya lagen utökades definitionen av sexualbrott betydligt, bland annat genom den nya brottsrubriceringen ”oaktsam våldtäkt” som man kan dömas till ifall man ”borde inse risken för att någon inte deltar frivilligt men ändå genomför en sexuell handling med den personen”.

Nu har första domen fallit där en person döms för det nya brottet. Det är Stockholm tingsrätt som dömer en 34-årig man efter att ha haft samlag med en kvinna han träffade via sexdejtappen Tinder, rapporterar Dagens Juridik.

Enligt domen träffades de båda en kväll i september i mannens lägenhet. Hon ska under ett par timmar ha befunnit sig i lägenheten, där ett samlag ska ha ägt rum.

Kvinnan ska enligt domen ha beskrivit hur hon ”chockerades” när han plötsligt kysste henne mitt under en konversation:

Hon försökte få kontroll över situationen genom att få kontakt med X (den tilltalade) istället för att drabbas av panik. Det fanns inga flyktvägar utan hon var hemma hos en man som var dubbelt så stor som hon i en stad hon inte kände till. För att kunna ta sig ut ur lägenheten levande ville hon inte göra X upprörd.

Kvinnan ska inledningsvis ha gjort ett visst motstånd, men mannen menar att han inledningsvis uppfattade hennes motstånd som en lek, eftersom hon samtidigt följde med i hans avancemang. Men enligt tingsrätten måste den som vill ha sex med någon som förhåller sig passiv eller ger ”dubbeltydiga signaler” verkligen ta reda på ifall den andra personen vill delta, enligt samtyckeslagstiftningen.

Kvinnan berättar också att hon slutade att göra motstånd och att mannen då avbröt samlaget. Enligt mannen för att han först då uppfattade att hon inte ville.

”Han såg en förändring i MÄ:s (kvinnans) beteende och då upphörde samlaget. Efter en stund reste hon sig från sängen och nämnde något om att han var känslomässigt frånvarande. Han tyckte det var ironiskt då han hela tiden hade försökt göra det bra för henne. Han kände sig frustrerad och stängde av”, står det i domen.

Enligt tingsrätten saknade mannen uppsåt att våldta, och skriver:

MÄ har lämnat vissa uppgifter om hennes och X agerande som är relevanta för den bedömningen. Exempelvis har hon berättat att hon tog av sig tröjan, klamrade sig fast runt X kropp när han bar henne till sängen, pratade om att de skulle använda kondom, sa nej först i ett sent skede och att X slutade när hon slutade ge motstånd.

Uppsåt brukar vanligtvis vara ett kriterium för en fällande dom – förutom i fall där oaktsamhet eller vårdslöshet kan ersätta uppsåtet, vilket det numera alltså gör när det kommer till våldtäkt i svensk lagstiftning.

— Är det tvetydigt ska man säkerställa att det föreligger ett samtycke, det vill säga frivillighet till samlaget eller annan jämförbar sexuell handling. I annat fall riskerar man att fällas för oaktsam våldtäkt, kommenterar målsägandebiträdet Baharak Vaziri till Dagens Juridik.

Och enligt tingsrätten bör mannen ha förstått att det fanns en risk att kvinnan inte ville delta i samlaget:

Eftersom tingsrätten har funnit det bevisat att X insåg risken för att MÄ inte deltog i samlaget och de andra sexuella handlingarna frivilligt, dvs. att han var medvetet oaktsam, finner tingsrätten det bevisat att han varit grovt oaktsam beträffande omständigheten att MÄ inte deltog frivilligt.

Mannen döms därmed till ett års fängelse och åläggs att betala 55 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Källa:
Döms för första fallet av oaktsam våldtäkt – borde ha frågat kvinnan efter ”tvetydiga signaler”


  • Publicerad:
    2018-10-30 07:00