Så ser den nya sexualkunskapsfilmen ut

En tecknad film kommer att tjäna som nytt utbildningsmaterial eller komplement till skolans sexualundervisning. Filmen ”Sex på kartan” är framtagen av RFSU och UR. Den 17 januari visas den i teve.

Filmen ”Sex på kartan” anses av skaparna bättre motsvara det moderna samhällets realiteter. Sexuella interaktioner över rasgränserna och ökade sympatier inför homosexualitet gör att äldre informationsfilmer anses förlegade.

Sex på kartan är en handtecknad film som utspelar sig i biblioteket, där fem elever, Abdu, Melody, Kim, Hanna och William, har samlats för extramatte. Då läraren inte dyker upp kommer vikarien Jao dit och håller sexualkunskap istället. Man får också följa sexmötet mellan Abdu och Melody.

Projektledare Annamaria Dahlöf på Utbildningsradion, UR, förklarar till DN varför informationsfilmen från 1986 har blivit förlegad:

– Ja, det har hänt en del på 25 år. Vi lever i ett annat samhälle som har en helt annan syn på enkönat sex och där alla inte heter Rune och Ola.

Filmen har finansierats av Allmänna arvsfonden. Den börjar visas i SVT den 17 januari och kommer att finnas tillgänglig för högstadieklasser över hela landet. Filmen kommer också att finnas på UR:s och RFSU:s webbplatser.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments