Så kan du som medborgare motverka valfusk på valdagen

VAL2018. Det svenska valsystemet har en modell som gör det mycket svårt för nya partier att kunna bli folkvalda. Nya partier, särskilt invandringskritiska partier, blir återkommande utsatta för sabotage och valfusk. Nya Dagbladet har publicerat en lista över saker du kan göra för att motverka detta.

Tidningen beskriver bland annat problemet med valsedelssystemet och hur man kan hjälpa nya partier att bli folkvalda genom att hjälpa till att distribuera ut valsedlar.

Flera åtgärder för att motverka valfusk tas också upp såsom att dokumentera valsedelelsställ, ställa krav på valförrättare i vallokalerna, polisanmäla försvunna valsedlar samt göra envarsgripanden om valfusk observeras på bar gärning.

Tidningen tar också upp rätten att på kvällen övervaka rösträkningen för att motverka slarv och fusk ifrån rösträknarna.

Läs hela artikeln här.

Rösta utan förtryckt valsedel
Om det i vallokalen saknas färdigtryckta valsedlar till ett parti du vill rösta på gör du följande:

  1. På ditt röstningskontor finns tomma valsedlar, alltså sådana utan förtryckt partinamn på.
  2. Ta en eller flera sådana beroende på vart du vill rösta (gul för riksdags-, blå för landstings- och vit för kommunvalet).
  3. Om valsedeln viks kan den räknas som ogiltig.
  4. Texta MYCKET tydligt namnet på partiet du vill rösta på.

Om du vill rösta på ”Nordiska motståndsrörelsen” ska det bara vara stor bokstav i början av ”Nordiska” och liten i början av ”motståndsrörelsen”. Det är också viktigt att det står ”Nordiska motståndsrörelsen” och inget annat. Skriv alltså INTE ”Motståndsrörelsen”, ”Nordiska Motståndsrörelsen”, ”NMR”, ”Nordfront” eller liknande.

Bild som visar hur man röstar på Nordiska motståndsrörelsen till kommunfullmäktige.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Lingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Nordiska motståndsrörelsen
Då blir det landsting och kommun med!
Om det blir en tom stol hemma, kan man gå och sätta sig där?