AVSLÖJANDE. Nordfront har kommit över unika bilder som visar hur otacksamma invandrare förstört Brännebrona gästis.

Foto: Achird (CC BY-SA 3.0).

2014 blev Brännebrona gästis ett asylboende och enligt Expressen tjänade flera skrupellösa personer stora pengar på asylverksamheten.

— Hade flyktingarna inte kommit hit så hade jag gått i konkurs med min restaurang som jag drev här, sa Erland Olsson till Expressen 2015.

Olsson var en av personerna som gav sig in i asylbranschen och den som skötte den praktiska driften av asylboendet. Expressen skrev att asylboendet ”blev hans räddning”, men hur slutade historien egentligen?

Migrationsverket sa upp sitt kontrakt med ägarna av Brännebrona gästis 2016 och de sista asylsökarna flyttade ut sommaren 2017. Trots att det snart är över ett år sedan invandrarna flyttade ut lär det dröja länge innan någon svensk vill bo på hotellavdelningen av gästiset.

En person som nyligen bevittnade och fotograferade ödeläggelsen inne i hotellavdelningen berättar för Nordfront hur varenda duschskynke har rivits ner och även tapeten i korridorerna har vandaliserats. Lokalen luktar illa och ett badrum har översvämmats och orsakat fuktskador i rummet bredvid.

Delar av golvet är täckt av svarta fläckar från cigarettfimpar och på ett ställe har golvet brutits upp. Vittnet som Nordfront talat med menar att nedskräpningen och slitaget av den anrika byggnaden ser mer eller mindre likadan ut i alla rum som bebotts av asylsökarna. Källaren som ”gästerna” inte haft tillgång till är däremot i helt vanligt skick.

Under några få års tid lyckades alltså så kallade flyktingar att fördärva en kulturhistoriskt intressant byggnad på det här sättet.

Se bilder på förstörelsen nedan:

Foto: Nordfront (gäller alla bilder nedan).

Om Brännebrona gästis

Brännebrona gästis är en anrik och unik anläggning som ligger cirka 7 km nordost om Götene. På Wikipedia kan man läsa följande om byggnaden:

Entreprenören Ernst Skarp, influerad av ett besök i USA, uppförde 1961–62 ett motell vid dåvarande Riksväg 6, som ritades av byggnadsingenjören Curt Wänerlind (1917–2000). År 1972 tillkom en matsalsdel i amerikansk så kallad Googiearkitektur, som ritades av arkitekten Åke Petersen. Ingången till motellet är i form av ett mycket stort betongrör med anknytning till Skarps närliggande betongindustri. De två fasaderna, som är synliga från vägen är klädda med betongelement.

Fasadfärgen var ursprungligen brun, senare målats vit och numera rosa. På taket till hotelldelen satt ursprungligen en neonskylt med bilden av en eld på en bro.


  • Publicerad:
    2018-04-16 12:15