Victor Kullberg – kronometerkungen

Dagens datum 13 augusti: Victor Kullberg, den svenska ”kronometerkungen”, föddes denna dag 1824.

Kullberg-löp

Victor Kullberg föddes den 13 augusti 1824 på Gotland. När Victor Kullberg var sexton år började han som lärling hos urmakaren Victor Söderberg i Visby. Söderberg var Sveriges första kronometermakare. Kronometern var vid denna tid ett mycket viktigt verktyg för navigering till sjöss. Utan en exakt klocka kunde man inte fastställa sin position med tillräcklig noggrannhet vilket var nödvändig vid länge sjöresor.

skeppskronometer

Skeppskronometer

Efter nio år hos Söderberg flyttade Victor Kullberg till Köpenhamn. I Köpenhamn fick Kullberg anställning vid firman Urban Jürgensen & Sønner. Efter ett år i Danmark reste Kullberg vidare till London. England som ledande sjöfartsnation var vid denna tid världsledande när det gällde kronometertillverkning. Väl på plats i London fortsatte Victor Kullberg med att tillverka kronometrar. Han tillverkade kronometergångar för stora marinkronometrar och mindre modeller lämpade för fickur. Kullberg konstruerade ett antal kompensationsbalanser som minskade den temperaturberoende avvikelsen kallat det sekundära felet. Kullberg skapade även en ugn som användes för att testa kronometrar. Så småningom växte Kullbergs anseende, han startade en firma för tillverkning under eget namn. Han skrev också artiklar i brittisk urmakarpress. Kullberg var också med om att grunda det brittiska urmakareförbundet.

Victor_Kullberg_Chronometer_Mechanism

Mekanismen på en kronometer tillverkad av Victor Kullberg

År 1862 , vid de årliga kronometertävlingarna i Greenwich vann Victor Kullberg både första och andra plats. Kullberg korades samma år vid Världsutställningen i London till ”den bäste utan jämförelse” i kronometertillverkning. Victor Kullberg kom att dominera kronometertävlingarna fram tills att de avvecklades  i början på 1900-talet. Segern i tävlingen ledde till Kullbergs ”genombrott”.  År 1874 blev Victor Kullberg hovurmakare till den Oscar II, Sveriges och Norges Kung.

fickkronometer

Fickkronometer av Victor Kullberg

Ytterligare utmärkelser som tilldelades Victor Kullberg:
Silvermedalj vi klockutställningen i  Besancon, 1860
Silvermedalj av Royal Scottish Society of Art, 1864
Guldmedalj vid världsutställningen i Paris, 1867
Guldmedalj vid utställningen i Havre, 1868
Guldmedalj vid National Academy of Paris, 1869
Guldmedalj vid utställningen i Neapel, 1871
Guldmedalj vid utställningen i Trieste, 1872
The Grand Diploma of Honour i Wien, 1873
Vasaorden, 1874
Medalj vid utställningen i Philadelphia, 1876
Hedersdiplom av National Academy of Paris 1880, förstklassig medalj av International Exhibition Sydney, 1876
Guldmedalj vid den internationella utställningen i Melbourne, 1882

Victor Kullberg kom att tjäna som en stor förebild för svenska urmakare och upplät lärlingsplatser åt svenskar. Victor Kullberg fortsatte att arbeta i London fram till 1890 då han plötsligt avled. Firman Victor Kullberg drevs en tid av familjemedlemmar. Den sista ägaren till firman var en Sanfrid Lundquist, bördig från Västergörland.

Hundra år efter genombrottet i Greenwich fick Victor Kullberg Ingenjörsvetenskapsakademiens minnesmedalj. Stockholms urmakareämbete delade förr ut en prismedalj med Victor Kullbergs bild, kallad för ”urmakeriets Nobelpris”.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

5 Kommentarer till "Victor Kullberg – kronometerkungen"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
kamp
Gäst
Nybörjare
kamp

Otroligt bra artikel!
Vi har mycket att vara stolta över!

Werner Sombart
Gäst
Nybörjare
Werner Sombart

Håller med om att såna här artiklar är trevligt, och även allmänbildande. Det är viktigt att nationalistiska medier skapar positiva motbilder till den nihilism, svenskförakt och etnomasochism som flödar i den perverterade ”svenska” massmedian.

Visst har vi svenskar mycket att vara stolta över, gräver vi lite i vår svenska mylla så flödar guldet!

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Att ett litet land som Sverige lyckats producera så många ingenjörer, vetenskapsmän och uppfinnare under historiens gång är makalöst. Tänk om dessa personer kunde få vara förebilder för svenska ungdomar idag istället för diverse dokusopakändisar.

Odalkraft
Gäst
Nybörjare
Odalkraft

Intressant artikel!
Vi känner ju alla till det gamla talesättet att nöden är uppfinningarnas moder. I så fall undrar jag varför det finns så få afrikanska uppfinningar? ;) Den uppfinning jag kommer på spontant är en slags anti våldtäktstampong:
comment image%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tumblr.com%252Ftagged%252Fanti%252520rape%3B400%3B266

Mentor
Gäst
Nybörjare

”Det är inte massan som gör uppfinningar, det är inte majoriteten som organiserar och tänker, utan ständigt endast den enskilda människan, personligheten.
Det mänskliga samhället är riktigt organiserat endast när det i möjligaste mån underlättar arbetet för dessa skapande förmågor, och utnyttjar detta arbete till gagn för hela samhället.”

Mein Kampf – Del 2 – Kapitel 4 – Personlighet och folkstatstanke

wpDiscuz