S-ministern Aida Hadzialic avgår efter rattfylla

SVERIGE. Den socialdemokratiska gymnasie- och kunskapsministern Aida Hadzialic avgår efter att hon gripits för rattfylleri. På måndag lämnar hon in sin avskedsansökan och har därefter rätt till 1,5 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Aida Hadzialic

Gymnasie- och kunskapsministern Aida Hadzialic.

Den socialdemokratiska ministern Aida Hadzialic befann sig i torsdags på en konsert i Köpenhamn. Under konserten drack hon två glas vin och några timmar senare tog hon bilen till Malmö där hon strax efter brofästet blev stoppad i en nykterhetskontroll. Utandningsprovet visade på 0,2 promille, vilket är gränsen för rattfylleri i Sverige.

— Jag förstår att många är besvikna på mig, och jag är förbannad på mig själv. Framför allt är jag djupt ångerfull, säger Hadzialic.

Hadzialic pratade med sina bekanta och även med statsminister Stefan Löfven innan hon tog beslutet att avgå.

— Jag delar hennes bedömning om allvaret i situationen. Jag är ledsen över att förlora en uppskattad kollega och ett framgångsrikt statsråd, säger Löfven.

Hadzialic har nu rätt till ett avgångsvederlag på 1,5 miljoner kronor när hon avgår. Alla statsråd har rätt till 127 000 kronor i månaden, vilket de kan bli berättigade till i upp till ett år.

2014 blev Hadzialic Sveriges yngsta minister genom tiderna då hon blott 27 år gammal plockades in i den rödgröna regeringen. Hadzialic fick sin ministerpost trots att hon misslyckades med att bli personvald till riksdagen i valet 2014 och alltså helt saknade erfarenhet av riksdagsarbete. När Hadzialic plockades in i regeringen lyftes hon fram som ett mångkulturellt stjärnskott som gått från att vara flykting från Bosnien till att bli minister i Sverige.

Källa:
Gymnasieministern avgår

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments