Ryssland stängs av från alla stora idrottsevenemang i fyra år: ”Man vill skada Putin”

INTERNATIONELLT. Under fyra år får inga idrottare tävla under rysk flagg. Detta har antidopningsorganisationen Wada beslutat, efter anklagelser om att Ryssland manipulerat en databas med dopningstest.

Inga fler idrottare med rysk flagg under de kommande fyra åren. På bilden: Ryskorna Mariya Savinova och Ekaterina Poistogova. Foto: Tab59 (CC BY-SA 2.0).

Det var under en utredning om dopingfusk under OS i Sotji 2014 som Ryssland anklagades för att ha manipulerat en databas med dopingtest som skickades till antidopningsorganisationen Wada.

Nu har Wada beslutat att Ryssland stängs av från samtliga stora internationella idrottsevenemang under fyra år. Det innebär dock inte att ryska idrottare inte får delta – bara inte under rysk flagg. Alternativet är att delta under ”neutral flagg”, vilket innebär att de tävlar som privatpersoner. De ryska idrottarna måste också bevisa att de inte dopat sig.

Det är även den ryska antidopningsbyråns åsikt att databasen manipulerats

Både beslutet och processen har dock kritiserats av ryska RT, som menar att det är olämpligt att en privat organisation har makten att bestämma vilka länder som får tävla och inte. Dessutom anklagar man organisationen för brist på transparens vad gäller dopingtesterna och att atleter endast får ta del av de resultat som stödjer organisationens slutsats, inte sådant som talar emot den. Man påpekar också att helt oskyldiga atleter nu ”fråntas äran att tävla för sitt land”.

RT:s analytiker Patrick Henningsen säger att ”den politiska aspekten av beslutet inte kan ignoreras” och att beslutsfattarna i Wada inte är objektiva då samtliga har kopplingar till västerländska länder som ogillar Ryssland och framförallt landets president Vladimir Putin.

— Det handlar om att förnedra Ryssland, att demoralisera dess atleter. Det handlar också om att skada Vladimir Putin, kommenterar han.

— Nationell stolthet är kopplat till landslagsporter för alla ledare för alla länder.

Efter dopinganklagelserna från OS i Sotji kom 28 av 39 ryska idrottare att frias från anklagelserna efter att dessa granskats av Cas, en oberoende skiljedomstol. Bland dessa återfanns bland annat ryska Sotji-guldmedaljörer såsom längdskidåkaren Aleksandr Legkov och skeletonåkaren Aleksandr Tretiakov som då fick tillbaka sina medaljer.

Källor:
Ryssland stängs av från stora mästerskap i fyra år
WADA’s Russia doping ban is a ‘war of politics’ that ‘robs clean athletes of glory’
WADA has the power to cancel entire countries from sports, despite its flawed methods and arbitrary rules

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments