Ryssland levererar uppgraderat luftvärn till Syrien – mot Israels vilja

UTRIKES. Ryssland har redan börjat leverera ett uppgraderat luftvärnssystem till Syrien – trots israeliska protester.

Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har landet redan börjat leverera det rysktillverkade luftvärnssystemet S-300 till Syrien.

— Leveransen har redan dragit igång. Och som president Vladimir Putin sa efter incidenten […], de åtgärder som vi kommer att ta är för att till 100 procent försäkra oss om våra mannars säkerhet i Syrien, sa Lavrov.

Den incident han talar om är nedskjutningen av det ryska Il-20-plan som ägde rum för snart två veckor sedan. Då gömde sig israeliska attackplan – som i strid med internationell lag bombat regeringsmål i Syrien – bakom det ryska rekognoseringsplanet samtidigt som syriskt luftvärn bekämpade attacken. Israelernas lömska taktik ledde således till nedskjutningen av det ryska planet och 15 ryska tjänstemäns död, något som inte föll väl ut i Ryssland.

Israel har tidigare via sina goda diplomatiska kontakter med Ryssland lyckats lägga luftvärnsleveransen på is, men efter nedskjutningen ville Ryssland visa vilka det är som bestämmer och började således leverera S-300 till Bashar al-Assads styrkor, som tidigare använt sig av mer förlegade ryska system. Att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu öppet klagat över ”ökade faror” i och med leveransen har inte ändrat på sakernas tillstånd.

Här nedan följer ett videoklipp från rysk media där uppgraderingen av Syriens luftvärnssystem diskuteras:

Källor:
Russia says already started delivering S-300 missile system to Syria

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SverkerHarald BafastFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Jamen klart att Satanyahu klagar. Det räcker inte med att Israel ska se till att ett ryskt spaningsplan blir nedskjutet. När Ryssland inte ens bombar Israhelvetet som legitimit svar på det, utan benådar de stackars judarna, ska Satanyahu ändå klaga. Kanske skulle han bli lite nöjd om Syriens armé sprängde sig själv. Men lite missnöjd ändå för då får Israel inte åtnjuta glädjen över att leka med sina F-35 och utföra Guds vredeshandlingar.

Tors Spjut
Medlem

De nämnde det Amerikanska Patriot-systemet i videoklippet, är det detta vi nu sitter med i Sverige? Verkar minst sagt undermåligt. Så givetvis är det något våra politiker biter i…

Sverker
Medlem

Det här är verkligt goda nyheter. Ryssland har nu vingklippt juden, t.o.m över en del av sitt eget territoruim då Ryssland själva bevakar det. Och hela Syrien kan syrierna själva bevaka. Juden kan inte göra något, utom att bjäbba. Notera att USA inte hjälper israHell heller! Det har aldrig hänt förr.