Ryssland kallar Sveriges ambassadör till samtal – anser inte att svensk polis skött sitt jobb

UTRIKES. Rysslands utrikesministerium har kallas den svenska ambassadören till samtal efter upprepade säkerhetsincidenter vid landets beskickningarna i Stockholm.

Efter ett antal säkerhetsincidenter vid ryska ambassaden och det ryska handelshuset i Stockholm ryter Ryssland till. Man anser att svenska myndigheter inte gjort tillräckligt för att garantera säkerheten vid Rysslands beskickningar.

Det hela började den sjätte januari då en personbil rammade in i en stoppbom utanför det ryska handelshuset, vartefter färden fortsatt in i garageporten. Den sjätte januari körde en lastbil in i byggnadens huvudgrindar och den tionde januari tog sig en person in på ryska ambassadens område där han greps.

Att ett värdland inte klarar av att säkra utländska beskickningar tas på största allvarligt av de flesta länder vilket nu resulterat i att den svenska ambassadören i Moskva kallats till samtal vid det ryska utrikesministeriet. Något som bekräftas av Lina Eidmark vid utrikesdepartement.

— Vi kan bekräfta att ambassaden i Moskva i går kallades upp av ryska utrikesministeriet med anledning av händelserna som är kopplade till Rysslands ambassad i Stockholm, säger Eidmark

Vad som gör det hela aningen märkligt i ryska ögon är det är en och samma man som gripits för samtliga tre incidenter, och att mannen vid varje tillfälle har släppts på fri fot. Ryssland kräver därför att Sverige nu vidtar åtgärder för att ryska anställda och diplomater ska vara skyddade i enlighet med Wienkonventionen.

Källa:
Svensk toppdiplomat uppkallad i Ryssland

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
PerFredrikaJoss Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Joss
Medlem

Små skrivfel:
..har kallas den..
..tas på största allvarligt..

Fredrika
Medlem

Vilka är personerna på svenska myndigheter eller regering som ser till att ryska ambassaden utsätts för intrång? Och vem är marodören? Hoppas Sputniknews.com eller RT vill berätta detta.

Per
Medlem

Ryssarna måste väl ha full koll på att svenska polisens prio 1 är att använda sina resurser till att förfölja och misshandla politisk opposition.