Ryssland befäster sin position i Syrien – bygger ut flottbas

UTRIKES. Det ryska parlamentets underhus har godkänt utbyggnaden av Rysslands flottbas i Syrien, vilket gör att man nu befäster sin position i landet.

Ryssland stärker sitt fotfäste i Mellanöstern där USA under en längre tid fått allt större spelrum. Under veckan godkände det ryska parlamentets underhus, Duman, expansionen av landets flottbas i Syrien. Basen, som nu enbart kan fungera som en bas för tankning, kommer att expanderas till att kunna husera fartyg i alla storlekar.

Förslaget om att expandera och därmed alltså stärka landets fotfäste i regionen gavs till den ryska duman den 13 december av president Vladimir Putin. Ryssland kommer enligt Putin även att i fortsättningen operera en flygbas i landet, som man gjort sedan ryska trupper sattes in för att hjälpa Syrien i kampen mot ISIS.

Källor:
Russian lower house ratifies deal to expand naval base in Syria’s Tartus
Putin expands naval presence in the Mediterranean

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • En ny världsordning börjar ta form. Alliansen Ryssland/Kina/Turkiet/Iran/Syrien/BRICS kommer att utmana den värdelösa luftvalutan petrodollarn – undrar om galningarna i Antivita Huset kommer att våga sig på att bomba Ryssland tillbaka till ”demokrati”.

  • Fredrika says:

   Klockren kommentar. Själv blir jag förvirrad av alla turer och läser nog in för mycket i den ofta knapphändiga rapporteringen. Ena veckan drar sig Ryssland tillbaka från Syrien, nästa befäster de sin strategiska position.

  • Henke Himmlär says:

   Apropå vilka de viktiga länderna i världen är. Kolla G8, sammanslutningen av de mest industrialiserade länderna, det är ju exakt samma länder som stred mot varandra i WWII. :-)

   Så kommer det troligen att fortgå ganska länge till. USA står nog inte inför någon akut nedgång för tillfället. Men visst är det intressant att följa utvecklingen.

   • Klaus says:

    De mest industrialiserade länderna är också de industriellt mest avundsjuka. Tysklands ledande position på de flesta områdena (kemi, biologi, ingenjörsvetenskap, m.m.) var en grund till världskrig 1 och 2. Det görs annorlunda nuförtiden – tills vidare: Vita sällskapen i Väst och Nordeuropa förstöras med massinvandringen medan massinvandringen till Israels USA bromsas.


 • Lämna ett svar