Ryssland: Anti-nazist gripen för nazism

RYSSLAND. En rysk liberal antirasist har gripits för brott mot den nya lagen mot nazism och politisk extremism. Oppositionen menar nu att lagen används godtyckligt och att radikala nationalister som stödjer regeringen i praktiken är undantagna ifrån den.

Pavel Gubarev framför en karta över "Novorossiya" - den nya stat som radikala ryska nationalister kämpar för.

Pavel Gubarev framför en karta över ”Novorossiya” – den nya stat som radikala ryska nationalister kämpar för.

Dmitrij Semenov, en rysk aktivist som tillhör oppositionen mot president Vladimir Putin, har gripits under de nya lagarna som förbjuder ”offentlig demonstration av nazisymboler eller symboler för extremistiska organisationer” (artikel 20.3). Gripandet är en direkt följd av att han attackerat den numera ryske nationalhjälten Pavel Gubarev, genom att återpublicera foton på Internet som visar Gubarev i nationalsocialistiska sammanhang. Istället för att ta avstånd ifrån ”Gubarevs nazism” griper nu myndigheterna den antirasistiske och västvänlige oppositionsaktivisten, uppenbarligen i syfte att hindra honom från att fortsätta sin samhällsomstörtande verksamhet.

Som en av ledarna för de ryska separatisterna i Ukraina är Gubarev hyllad i rysk media som en hjälte och symbol för rysk nationalism vilket retat oppositionsaktivisten Semenov. Gripandet skall ha gått våldsamt till, när Semenov i en gryningsräd bryskt fördes inför den ryska rättvisan. Enligt lagen kan Semenov om han döms för brottet tvingas böta 2000 rubel alternativt få fängelse i 15 dagar. Gripandet har upprört den liberala oppositionen i Ryssland, eftersom så kallade ”nynazistiska symboler” tilläts visas öppet på årets 1 maj-demonstrationer.

— Lagar som den som förbjuder användandet av nazi-symboler används som ett vapen mot den politiska oppositionen och i propagandasyfte, inte emot de som sprider hat och primitiv ideologi, skriver den antirasistiska organisationen Human Rights in Ukraina på sin hemsida.

Pavel Gubarev är numera en av de ryska separatisternas ledare i Donetskrepubliken, vilken tillsammans med den andra utbrytarrepubliken Luhansk försöker expandera sitt territorium över hela sydöstra Ukraina under namnet Novorossiya. Han är nyligen frisläppt ifrån ukrainsk fångenskap efter en fångutväxling mot flera ukrainska säkerhetstjänstemän och har efter det överlevt ett mordförsök utfört av ukrainska nationalister. Frisläppandet hyllades av president Putin vars utrikesdepartement sett honom som Ukrainas ”politiske fånge nr 1”.

Tidigare var Gubarev medlem i den militanta nationalsocialistiskt inspirerade organisationen RNE (Rysk Nationell Enighet). Efter att partiet förbjudits har Gubarev allierat sig med den ryske presidentrådgivaren Alexandr Dugins rörelse.

Enligt Viacheclav Likhachev, som jobbar för en ukrainsk judisk makt-organisation, kämpar nu mängder med radikala ryska nationalister för självständighet för de ryskspråkiga östra och södra länen i Ukraina. Det ska röra sig om medlemmar från bland annat RNE, Svarta Hundradena, Eurasiska Ungdomsunionen och Nationalbolsjevikiska Partiet. Likhachev påstår att de ryska radikala nationalisterna koordineras av den ryska säkerhetstjänsten FSB, och att FSB kan vara inblandade i anklagelserna mot oppositionsaktivisten Semenov, samt att ”ryska nynazistiska ledare instruerar separatisterna i Donetsk”.

Källor:
Russia’s Conflict of Narratives
Aktivist från oppositionen häktad för att ha återpublicerat bilder på VKontakte
Putin: Russia hails release of ’people’s governor’ Gubarev
Ryska nynazistiska ledare instruerar separatister i Donetsk

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om