Ryssland anklagar USA för att smuggla vapen till Venezuelas opposition

UTRIKES. Ryssland anklagar USA för att försöka smuggla vapen till oppositionen i Venezuela.

Rysslands utrikespolitiska talesperson, Maria Zakharova, hävdar att USA är i full färd med att beväpna Venezuelas väststödda opposition som leds av den misstänkte USA-agenten Juan Guaidó.

— Vi har information om att företag från USA och deras allierade i Nato överväger möjligheten att köpa stora mängder vapen från ett östeuropeiskt land, sa Zakharova.

Det handlar bland annat om tunga kulsprutor, granatgevär och ammunition för små vapen och artillerisystem.

— Det är det här de menar med humanitär hjälp, säger Zakharova och syftar därmed till den så kallade ”humanitära hjälp” som USA sänt till Venezuelas gräns men som den sittande socialistpresidenten Nicolas Maduro vägrat att ta emot.

Maduro menar att USA:s tilltag är ett PR-trick som – likt Ryssland varnar om – i själva verket lika gärna kan innehålla vapen till oppositionen. USA hävdar själva att det bara är olika förnödenheter som Venezuelas befolkning idag lider brist av, ironiskt nog mycket på grund av amerikanska sanktioner.

Under dagen har kravaller utbrutit när Juan Guaidós supportrar försökt bryta igenom de vägspärrar som regeringen satt upp längs gränsen mot Colombia i syfte att stoppa den ”humanitära hjälpen”. De kastade bland annat stenar mot Maduro-lojala gränsvakter som svarade med tårgas.

Konflikten mellan Venezuelas socialistiska regering – som eftersträvar en multipolär värld och som allierat sig med bland andra Ryssland – och den liberala väststödda oppositionen intensifierades i januari när Guaidó helt plötsligt utropade sig själv som president. EU men framförallt USA har sedan dess stött landets opposition och till och med hotat med en militär invasion av landet om Guaidó inte lyckas blir president på annat sätt.

Källor:
US instigating ’dangerous provocation’ in Venezuela using aid supplies: Russia
Tensions flare at Venezuela-Colombia border amid aid row (WATCH LIVE)

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
2 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Klaus
Klaus
1 år sedan

Kanske em möjlighet att ”tacka” men lasta om till venezuelanska bilar under militärens kontroll för att se vilka varor det handlar om.

Fredrika
Fredrika
1 år sedan

De har alltid smugglat vapen och pengar till revolutionärer och regeringsstörtare i hela världen. Ryssland, Ungern, Estland, Tyskland, Polen, Ukraina, Krim, Egypten, Iran, Libyen, Syrien, Chile osv osv. Självklart kan inte Venezuela slippa det.