Rysk journalist frisläppt – polisen planterade bevis

RYSSLAND. Rysk antikorruptions-journalist frisläpps efter att det narkotikatillslag som gjordes i hans hem visade sig vara iscensatt av polisen.

Förra veckan gjorde narkotikapolisen i Moskva ett tillslag hemma hos Ivan Golunov.

Ganska snart visade det sig dock att flera av de bilder polisen presenterade som bevismaterial var direkt falska. Bilderna var inte ens tagna i Golunovs hem, där även en bild på ett labb för knarktillverkning fanns med.

Golunov är en välkänd anti-korruptionsjournalist i Ryssland som numera arbetar för nyhetsbyrån Meduza. Han jagar maktens män och skriver obekväma sanningar.

Det hela gick så långt att inrikesminister Vladimir Kolokoltsev avvisade bevisen som otillförlitliga och har dessutom påbörjat en undersökning mot de poliser som var inblandade.

Golunov blev frisläppt i början på veckan men ska ställas inför rätta i början på augusti.

När han kom ut från domstolsbyggnaden hade människor samlats och många av dem hade skyltar med det nya slagordet i Ryssland: ”Vi är Golunov”.
Många jämför honom med Assange och det som händer journalister idag – framförallt i västvärlden och USA.

Trots frisläppandet och Kremls engagemang utbröt en spontan demonstration med hundratals människor igår, trots att det redan finns en tillståndsgiven demonstration som är planerad den 16 juni.

Den som ledde det hela var Aleksey Navalny, advokat och ledare för anti-korruptions rörelsen. Navalny är stark kritiker till Kreml och Putin.

Eftersom att demonstrationen inte var tillståndsgiven och handgemäng mellan polis och demonstranter eskalerade blev Navalny och 200 demonstranter anhållna. De flesta släpptes dock under samma dag.

Källor:
Russian journalist Golunov released after drug case against him dropped
100s attend unsanctioned rally in Moscow to support journalist after drug case against him dropped

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om