Runt 200 000 personer i Sverige är skrivna på felaktiga adresser

INRIKES. Enligt Skatteverket är 200 000 personer skrivna på felaktiga adresser runt om i landet, varav hälften av dem har adress i Sverige men bor utomlands.

Genrebild. Foto: Magnus D/CC BY 2.0.

Kommunala bostadsbolag berättar att upp mot 100 personer kan vara skrivna i samma lägenhet.

Det är inte ovanligt att migranter som kommit till Sverige bryter mot lagen för att ta sig fram i ett system som blir allt svårare för myndigheterna att överblicka. Och mellanhänderna tjänar ofta stora pengar enligt en granskning av Hem & Hyra.

Det är olagligt att fiffla med sin adress och kan leda till folkbokföringsbrott. I praktiken är det dock omöjligt att fullt ut kontrollera.

Det får till exempel inte synas att man har inneboende om man lyfter bidrag. Om flera personer med inkomst är skrivna på samma adress, försvinner bidragen. Man kan alltså bo på ett ställe men bör vara skriven på ett annat – allt för att bidragsmaximera.

— Systemet bygger för mycket på att folk inte fifflar. Det är för många hål i väven. De är jättedriftiga, de här personerna. Vi måste tänka som de, säger polisen Mats Karlsson.

Källa:
Runt 200 000 skrivna på felaktiga adresser

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om