Rumänien sade nej till homoäktenskap – parlamentet tänker införa det ändå

RUMÄNIEN. Över 90 procent röstade för att skriva in äktenskapet som en union mellan man och kvinna i grundlagen. Men på grund av lågt valdeltagande blev den rumänska folkomröstningen ogiltigförklarad, och nu tänker parlamentet legalisera så kallade samkönade partnerskap.

I Rumänien var homosexualitet kriminaliserat ända fram till 2001, och enligt den internationell homolobbyorganisationen ILGA-Europe är Rumänien ett av Europas mest homofobiska länder. Nu verkar dock homolobbyn ha vunnit en stor och något oväntad seger i landet.

Tidigare i år samlade den konservativa organisationen Koalition för familjen in tre miljoner underskrifter för en folkomröstning om homoäktenskap. Idag är så kallade samkönade äktenskap inte lagligt i Rumänien och folkomröstningens avsikt var att säkra detta genom att ändra grundlagen till att definiera äktenskapet som en pakt mellan en man och en kvinna. Hade man lyckats få igenom en grundlagsändring hade frågan behövt tas upp i samband med parlamentsval innan en eventuell lagändring.

HBTQP-aktivister har försökt att påverka röstdeltagandet i folkomröstningen för att göra den ogiltig. Homolobbyn vill inte att frågan om äktenskapet ska bestämmas av folket, och menar att det traditionella äktenskapet är att ”sätta kurs mot ett mer auktoritärt styre”, vilket öppnar för att begränsa lobbyns makt i framtiden.

Detta lyckades man med och trots att 93,4 procent av röstdeltagarna röstade ja till grundlagsändringen i helgen blev valdeltagandet så lågt som 21 procent, vilket ogiltigförklarade hela omröstningen.

Regeringspartiet PSD har dessutom gjort färdigt ett lagförslag som kommer att legalisera civila partnerskap, även för så kallade samkönade par.

— Lagförslaget är färdigskrivet och mina partikamrater kommer att lägga fram det i parlamentet nästa vecka, säger Rumäniens Europaminister Victor Negrescu.

Det nya lagförslaget har inget direkt samband med helgens folkomröstning, utan har arbetats fram i månader. Bakgrunden är bland annat att EU har tvingat Rumänien att ge uppehållstillstånd åt homopar som ”gift sig” i andra EU-länder.

Källor:
Rumänsk helomvändning om homosexuella partnerskap
Romania skal gjennomføre folkeavstemning om homoekteskap

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
André DevecseriKarl-Путин AKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Bögar och homolobbyn är minoritet men de bestämner lika som judar. Allt måste vara som Illuminati-Talmud-judar vill ha det.

Karl-Путин A
Medlem

Rumäner är slapparslen. Skulle inte förvåna mig om de 21 procenten kom från Rumäniens tyska och ungerska minoriteter.

André Devecseri
Medlem

De lokala ungrarna och tyskarna intresserar sig (tyvärr) bara för sina lokala vardagsliv, och ger blanka fan i politik (har varit i flera av deras bygder och prat med folk om detta)

Karl-Путин A
Medlem

Nja……. Székely-ungrarna i Rumänien är ganska hårdföra och hade minst ett finger med i syltburken när Ceaucescu avsattes och avrättades. Varje år sen 2013 håller székely-ungrarna stora demonstrationer för autonomi. Jämför med oss svenskar; vi sitter framför TV:n och glor på Let´s dance eller fotboll medan vi hinkar i oss litervis med chips och läsk, medan rasfrämlingarna tar över vårt land utan minsta motstånd, bortsett från det som NMR bjuder. Fast bögfrågor kanske inte är prio nr. 1 bland transsylvanska ungrare – finns ju liksom viktigare saker att bekymra sig över. Även jag har varit i Transsylvanien och pratat med… Läs mer »

André Devecseri
Medlem

Det är i så fall positivt. Szekélybygderna har jag förvisso inte besökt (utan mest tyskbygderna mellan Sibiu och Sebes samt några ungerska s.k. Csango-bygder i Bacau-länet)