Rullstolsburen hotas med vräkning på grund av myndighetsbyråkrati

VÄLFÄRDSSAMHÄLLET. En rullstolsburen 23-åring i Kalmar hotas av vräkning från sin bostad sedan ett byråkratiskt dödläge mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten gör att han inte har någon inkomst.

Emil Hellkvist (skärmdump Facebook).

Emil Hellkvist, 23, har en medfödd CP-skada och är sedan några år tillbaka rullstolsburen efter komplikationer vid en operation. För en vecka sedan fick han ett ultimatum av sin hyresvärd: Betala hyran inom en vecka – eller bli vräkt. Orsaken är att Hellkvist ligger efter med hyresbetalningarna då han saknar inkomst.

Hans ärende har, i likhet med många andra funktionshindrades, ”hamnat mellan stolarna” då han av Arbetsförmedlingen ansetts vara oförmögen att arbeta, medan han av Försäkringskassan ansetts vara för frisk för att få någon ersättning.

Inte heller socialtjänsten i Kalmar ska ha varit Hellkvist behjälplig. Vid fyra tillfällen under det senaste halvåret har hans ansökan om ekonomiskt bistånd fått avslag, detta eftersom han ansökt fel sorts ekonomisk ersättning. Handläggaren på socialtjänsten ska, trots upprepade förfrågningar, ha vägrat ge någon förklaring eller motivering till vad i ansökningarna som varit fel.

Under den gångna veckan har Hellkvist och hans pappa varit i kontakt med cheferna på socialtjänsten vid ett flertal tillfällen, och de har då erkänt att ärendet inte hanterats korrekt.

Efter uppmärksamheten i media, och en felaktighet i formaliteterna kring hur vräkningsärenden ska hanteras, verkar hans situation nu vara på väg att lösa sig. Under torsdagens eftermiddag meddelade socialchef Cecilia Frid i ett mejl till P4 Kalmar att man kommer ha en dialog med Hellkvist för att reda upp hans ekonomiska situation och se till att han får bo kvar i sin bostad.

— Jag är lite lugn, men tyvärr är det inte ett jättestort lugn. Men det är ett lugn för stunden. Jag vill faktiskt se att de gör som de säger innan jag kan andas ut, avslutar Hellkvist.

Källa:
Socialchefen: Emil kommer inte att vräkas

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.


  • Lämna ett svar