Rudolf Hess fredstal

Dagens datum 8 juli: Denna dag 1934 vädjar Rudolf Hess om fred mellan nationerna. Hess skulle sju år senare flyga till England för att försöka stoppa det krig som England och Frankrike startat genom krigsförklaringen mot Tyskland.

hess

I propagandan beskrivs Hitler och de andra ledande personerna i det nationalsocialistiska Tyskland som krigsgalningar. I själva verket ville Hitler inte ha krig utan vädjade flera gånger om fred mellan nationerna. Hitlers första utrikespolitiska tal, i maj 1933, handlade om att säkerställa freden. Miljontals människor hade inte behövt sätta livet till om de allierade hade lyssnat till Hitlers tal om fred, tyskt likaberättigande och förslagen om allmän nedrustning.

Hitler var dessutom inte ensam, hans ställföreträdare, Rudolf Hess, höll den 8 juli 1934 ett tal där han vädjade om fred mellan nationerna. Hess höll talet i Königsberg vid ett Gau-möte, men talet var avsett också för internationell publik.

Talet hade rubriken ”Till världens frontkämpar” (An die Frontkämpfer der Welt) och Hess talade utifrån sina egna erfarenheter som frontsoldat under första världskriget. Hess nämner i talet att de olika nationernas frontsoldater under första världskriget delat samma bördor och idag har gemensamma band med varandra. Frontsoldaterna vill ha fred eftersom de känner en inre samhörighet med den andra sidan och för att de utkämpat och blött i ett meningslöst krig som kan ha startats ”av pistolen från en dåre” (skotten i Sarajevo). Därför måste frontsoldaterna träda fram och säga nej när politiker och andra intressen driver utvecklingen mot ett nytt krig.

Talet kan läsas i sin helhet på engelska här. Nedan några urval:

Vår nation har idag lyckan att vara ledd av till större delen frontsoldater, av frontsoldater som burit med sig frontens dygder till statens ledarskap. Rikets ombyggnad har vägletts av frontens anda. Det var frontens anda som skapade nationalsocialismen.

Inför den hotande döden vid fronten kollapsade idéer om social status och klasser. Vid skyttegravarna på fronten delade soldaterna gemensamma glädjeämnen och sorger och en tidigare okänd kamratskap mellan landsmän utvecklades. Inför allas ögon och i gigantiskt format stod i skyttegravarna det gemensamma ödet över ödet för den enskilde.

Och denna känsla av ett gemensamt band har varat fram till idag. Är det inte så? När soldater vid frontlinjens skyttegravar som kämpade på motsatta sidor nu befinner sig tillsammans, talar de naturligtvis om världskriget; men hoppet som ständigt glittrar genom deras samtal är hoppet om fred. Och om politikerna inte kan hitta sätt att göra detta är det männen från skyttegravarna som nu kallas till att bygga broar av förståelse över den klyfta som skiljer folk från folk.

Det är ingen slump att de två nationer – Italien och Tyskland – som idag leds av soldater [Mussolini och Hitler] som en gång slogs i skyttegravarna, är de nationer som arbetar hårdast för att etablera en världsfred.

Också i Frankrike möter Hitlers försök att skapa förståelse med våra västliga grannar det mest storartade mottagandet från före detta frontsoldater.

Kravet på en förståelse för Tyskland, uttryckt officiellt av de franska veteranorganisationerna, mottogs med stor sympati av oss och särskilt av tyska frontsoldater.

Vi vet att också detta folk längtar efter fred. Precis som vi frontsoldater, kände också den franska befolkningen bakom linjerna att kriget var en katastrof för dem och för hela världen.

En fransman som känner folket och sitt lands politik mycket väl sade en gång till mig: Ha medlidande med oss, vi styrs fortfarande genom det parlamentariska systemet. Han menade att statsmän i sina tal ofta tvingas att undvika att säga vad de egentligen tycker utan istället säga det som den parlamentariska majoriteten vill höra. Men vi vet att den parlamentariska majoriteten inte representerar folkets åsikt. De är snarare företrädare för kommersiella intressen och andra krafter.

Vi som har slagits i skyttegravarna är beslutna om att se till att en inkompetent diplomati inte får vara orsak till en ny katastrof. Vi vill arbeta tillsammans för att förhindra en ny katastrof. Vi vill gemensamt bygga upp i fred vad vi förstörde i krig.

Låt oss vara ärliga. Frågade vi inte oss då: Varför allt detta? Måste det vara så? Kan inte mänskligheten besparas från detta i framtiden?

Idag reser jag samma fråga – från en frontsoldat till frontsoldater i hela världen, som en ledare inom den tyska nationen till ledare av andra nationer: Måste det bli så? Kan inte vi, med god vilja och samarbete, rädda mänskligheten från detta?

Frontsoldater vill ha fred.
Folket vill ha fred.
Tysklands regering vill ha fred.

Hess skulle 1941 bli känd som fredskämpe då han flög till England för att mäkla fred – men istället fängslades han och dömdes tills livstids fängelse i Spandau-fängelset. Enligt rättsparodin i Nürnberg hade Hess gjort sig skyldig till ”brott mot freden”. 1987, när Hess frigivning var nära förestående, blev han mördad i Spandau-fängelset, något som nu bekräftats av tidigare hemligstämplade dokument. Motivet till mordet ska ha varit att britterna inte ville att Hess skulle läcka ut uppgifter om andra världskriget.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

12 Kommentarer till "Rudolf Hess fredstal"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
jackdaniels
Gäst
Nybörjare
jackdaniels

Rudolf Hess, du lever för alltid i våra hjärtan!!!

Trond Helgeland
Gäst
Nybörjare
Trond Helgeland

Rudolf Hess var verkligen en stor själ. Verkligen en enorm förebild!

Det är rent fruktansvärt hur de judiska lögnhalsarna har lyckats förvrida och förfalska historien på det sätt de har gjort. Tack och lov att Nordfront finns, så att åtminstone EN källa för rentvättad sanning finns att tillgå på svenska.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym
”…för att försöka stoppa det krig som England och Frankrike startat genom krigsförklaringen mot Tyskland”. Jag älskar verkligen hur ni försöker vrida historien till att Hitler var fullkomligt oskyldig och att det var Frankrike och England, inte han, som ville ha krig (trots att han uttalat sig om att han blev besviken över att kriget inte startade tidigare). Visst har man rätt i att påstå att det var England och Frankrike som förklarade krig, men det är fel att säga att kriget var deras fel, efter att Hitler invaderat Polen (vilket England och Frankrike hade garanterat beskydd, vilket innebär att… Läs mer »
Christian Hamilton
Gäst
Nybörjare
Du godeste tid, ännu en som blivit fråntagen sin förmåga att tänka själv, finna texter och böcker av andra än de av segermakterna godkända skriftställare. Det är deprimerande att se hur många hjärntvättade individer som tror sig vara på den goda sidan kommenterar här. Ivriga påhejare av demokratin som upprepar sitt mantra om att folket lever i frihet och att vi har det så bra så. Själlösa individer är just vad som blivit av de självutnämnda godhetsapostlarna och de svenskfientliga. Noam Chomsky uttrycker sig så här: ”Målet är att maximera vinst och marknadsandel Och de har också ett mål för… Läs mer »
Kid
Gäst
Nybörjare
Kid

Christian..till skillnad från på Avpixlat så blir inte dessa hjärntvättade individers infama kommentarer removade. NS visar alltid prov på sann yttrandefrihet….även de menlösa tillåts komma till tals!

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Jag älskar hur ni bara påstår saker utan att belägga det alls. Har du källa på att Hitler ville ha krig?

Christian Hamilton
Gäst
Nybörjare
Eftersom du inte kan ett dugg av den verkliga historien bakom Hitlers kväsning av Polen kan jag ge dig lite upplysning. Polen mördade och förföljde tyskarna i det forna Ostpreussen ivrigt påhejade av sionisterna i England och Frankrike. Man ville provocera Hitler till att göra något för att hjälpa sina landsmän öster om Polen. När han efter otaliga varningar till Polen, att stoppa massmorden av tyskar i Ostpreussen, gick in i Polen så var det för att stoppa Polens folkmord på tyskar, inget annat. Det blev inget krig mot Sovjet, de gjorde ju samma sak, de tog andra halvan av… Läs mer »
MN
Gäst
Nybörjare
MN
Jag tar mig friheten att citera Kettil F. från kommentarsfältet i artikeln om Memellandet. -Det faktum att samtliga numera så lögnaktigt påstådda ”erövringar av territorium”, som Hitler åstadkom före det Brittiska imperiets och kolonialmakten Frankrikes överfall på Tyskland den 3 september 1939, i själva verket var en befrielse och återinförlivande av tidigare tyska områden med tysk befolkning till det tyska moderlandet har helt trängts bort ur nutidens människors medvetande och minne. Att idag försöka tala om för alla hårt hjärntvättade och indoktrinerade individer att även den nästkommande händelsen, dvs. befrielsen av de av Polen ockuperade tyska landområdena Schlesien, Posen och… Läs mer »
L
Gäst
Nybörjare
L

Rudolf Hess och Adolf Hitler var mänsklighetens krigare. Än är inte sista bladet skrivit i historieböckerna om dessa titaner.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

”I propagandan beskrivs Hitler och de andra ledande personerna i det nationalsocialistiska Tyskland som krigsgalningar. I själva verket ville Hitler inte ha krig utan vädjade flera gånger om fred mellan nationerna.”

Hur skulle Hitler tillförskaffa sig Lebensraum enligt er? Genom fredliga medel?

Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight

Inget tvivel om vilka som var WW2s värsta skurkar! Man fängslar INTE en stadsman som kommer för att mäkla om fred!
Ett krigsbrott, bara det!?

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

”Thatcher lät mörda Rudolf Hess”
http://www.friatider.se/thatcher-lat-morda-rudolf-hess

wpDiscuz