Röstberättigade som inte kan ta sig till vallokalerna kommer i år kunna rösta hemifrån

VALÅR. I år kommer så kallade ambulerande röstmottagare åka hem till personer som av olika anledningar inte själva kan ta sig till en vallokal för att rösta.

I årets val kommer så kallade ambulerande röstmottagare att göra hembesök hos människor som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själva kan ta sig till vallokalen.

— Ambulerande röstmottagare har med sig i princip samma saker som du hittar i förtidsröstningslokalen. De ska ha med sig valkuvert, obligatoriska valsedlar, en mobil valskärm som du kan rösta bakom, säger Hans-Ivar Swärd, valhandläggare på Valmyndigheten.

Det är tack vare den nya vallagen som detta nya sätt att rösta nu verkställs, vilken innefattar att alla röstberättigade i Sverige som inte kan ta sig till vallokalen istället kommer att få hembesök av dessa röstmottagare.

Svärd säger även att alla kommuner måste erbjuda tjänsten, annars kan det få ”konsekvenser”. En av dessa så kallade konsekvenser skulle då exempelvis kunna vara, om det anses vara grovt eller allvarligt, att besluta om omval eller omräkning.

Källa:
Premiär för hembesök från vallokalen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Christian HamiltonKarl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Valfusket hittar nya vägar. Det är väl en lågoddsare att röster på regimkritiska partier kommer att bytas ut mot sosseröster på vägen till rösträkningen.

Christian Hamilton
Medlem

Tänkte precis samma sak. Dessutom blir dessa ”röstmottagare” säkert behjälpliga för de äldre och kanske i vissa fall lite förvirrade människor att lägga ”rätt” röstsedel i kuvertet. Jag har svårt att tro att dessa ”samariter” kommer med röstsedlar från SD, Afs eller Nordiska motståndsrörelsen.