Romsk ”kulturprofil” i Finland häktad för grov människohandel

ANTIKULTUR. Kulturrådet och zigenaren Veijo Baltzar har häktats vid Helsingsfors tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov människohandel och misshandel av ett stort antal unga kvinnor.

Zigenaren Veijo Baltzar, Finlands ”kulturprofil”. Skärmbild.

Precis som i det svenska fallet med ”kulturprofilen” och juden Jean-Claude Arnault, som dömdes för våldtäkt och drog med sig Svenska Akademien i fallet, har nu ett stort avslöjande chockat Finlands kulturvärld.

I ett år har tidningen Helsingin Sanomat arbetat med historien om den internationellt kända zigenaren och kulturrådet Veijo Baltzar (77), som har haft kultstatus, varit prisad och uppburen i Finland.

År efter år har Baltzar beviljats stora bidrag för sin kulturverksamhet – under tio år har han fått över en halv miljon euro i bidrag, bland annat av Svenska Kulturfonden.

Tidningen har intervjuat 18 flickor och unga kvinnor, som har beskrivit hur Veijo Baltzar lockade hem dem till sig, gjorde närmanden, manipulerade och kontrollerade dem.

Omkring Baltzar fanns någon form av kulturkult, berättar flickorna som lockades att komma och bo hos honom i hans stora hus i Ekenäs i Raseborg, ofta mot sina föräldrars vilja.

Tisdagens räd mot Veijo Baltzars hus i Raseborg genomfördes med en stor polisoperation. På tisdag förmiddag uppenbarade sig ett tiotal polisbilar utanför porten, och med ett bepansrat fordon körde man med full fart igenom den stängda porten.

Dussintals poliser med hjälmar, sköldar och maskingevär stormade ut ur bilarna och omringade huset, som ligger precis vid vattnet. Veijo Baltzar och en 36-årig kvinna greps i räden, och hon häktades senare på samma skäl som han – grov människohandel och misshandel.

Baltzar har varit en mycket produktiv person i sina böcker och skådespel har han ofta skildrat den romska kulturen, och via kulturföreningen Drom har han drivit flera romska projekt, som Svenska Kulturfonden finansierat.

Baltzar beviljades kulturrådstiteln av Finlands dåvarande president, Tarja Halonen, 2011. Men det är inte den enda politiker och makthavare han har haft tumme med i Finland. Den nuvarande statsministern, Antti Rinne, stödde Veijo Baltzars valkampanj 2015, när han ställde upp för Socialdemokraterna i Nyland.

I måndags, när skandalen briserade, sa statsministern att han var ”djupt chockad”.

Helsingfors stad har skickat ut ett brev till skolor i staden, där man uppmanar elever som mår dåligt av den chockerande skandalen kring Veijo Baltzar att söka hjälp. Brevet innehöll också kontaktuppgifter till polisen.

Källa:
Kulturrådet Veijo Baltzar höll unga flickor boende i sitt stora hus i Raseborg

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments