Rökförbud och alkoglass – många nya lagar efter 1 juli

INRIKES. Efter den 1 juli 2019 träder en lång rad lagändringar i kraft. Många av dem är ett resultat av det så kallade januariavtalet mellan regeringen och Centern och Liberalerna.

Åldersgräns för att köra vattenskoter införs (bild: Pixabay).

Under den andra halvan av 2019 träder en hel rad nya lagar i kraft i Sverige. Många av dessa förhandlades fram mellan regeringen och stödpartierna Centern och Liberalerna i januariöverenskommelsen. Nordfront presenterar här i korthet några av nyheterna.

 • Rökförbud införs på uteserveringar, lekplatser och i flera andra offentliga miljöer.
 • Alla kvinnor kommer att få möjlighet att genomgå cellprovtagning för livmoderhalscancer utan att behöva betala en avgift till landstinget.
 • Taket för rutavdraget (skatteavdrag för hushållsnära tjänster) blir dubbelt så högt från och med 1 juli, vilket kommer att gälla för hela 2019.
 • Endast personer som har fyllt 15 år kommer att få lov att köra en vattenskoter, med hänvisning till att det är ett kraftfullt fordon som unga kan ha svårt att bedöma riskerna med.
 • Arbetsgivaravgiften för unga sänks och tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för företags först anställda personer förlängs.
 • Glass med alkohol i, så kallad alkoglass, får framöver endast säljas av Systembolaget. I laglig mening är det att betrakta som ett ”alkoholdrycksliknande preparat” och kommer därmed regleras som alkoholdrycker.
 • Bussar i kollektivtrafik får tillåtelse att vara längre. Maxlängden höjs från 18,75 meter till 24.
 • Den som vill bygga en altan behöver från 1 juli inte söka bygglov eller förhålla sig till detaljplanen, så länge altanen byggs inom 3,6 meter från huset, inte är högre än 1,8 meter och håller 4,5 meters marginal till tomtgränsen.
 • Fritidspedagoger kommer framöver att behöva legitimation och behörighet för att bedriva undervisning.
 • Förskole- och lågstadieelever som ligger efter i läsningen, skrivandet eller matematiken ska få stödinsatser, enligt vad som kallas en ”läsa-skriva-räkna-garanti”.
 • Krav på svenskt medborgarskap i Sametinget tas bort, och Sametinget tillåts också införa säkerhetskontroller.
 • Skattereduktion för privatpersoners gåvor till ideell verksamhet återinförs.
 • Den särskilda löneskatten för personer över 65 år avskaffas.
 • Skärpta straff för missbruk av EU-medel.

Källa:
Cellprover och alkoglass – nya lagar på gång

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RokvikenGrottbjörnenJan Hjelm Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Jan Hjelm
Medlem

Skattereduktion för privatpersoners gåvor till ideell verksamhet återinförs.

Räknas donationer till Motståndsrörelsens verksamhet som ideell? Man kan ju föra anteckningar över donationer och dra av summan på deklarationen. Svårt när rörelsen inte har bankkonto som man kan visa upp sina kontoutdrag över gjorda donationer. Om vår politiska verksamhet inte inräknas, så bör donationer till Fånghjälpen definitivt räknas som ideell verksamhet och där kan man visa upp postgiroutbetalningar.

Grottbjörnen
Medlem

sup gärna sönder skallen i bitar men fan ta dig om du röker, och cannabis ska vi inte bara tala om!

Rokviken
Medlem

Vilket hyckleri.Och vad tjänar staten mest på hampa eller rusdrycker?