Roger Moore har dött

KULTUR. Den brittiske skådespelaren sir Roger Moore har dött, 89 år gammal och i sviterna av cancer.

Roger Moore som James Bond.

Skådespelaren sir Roger Moore har dött. Han blev 89 år gammal och dog i Schweiz efter en tids kamp mot cancer.

Moore är mest känd för sin roll som den brittiske spionen James Bond. Han blev den tredje personen att axla rollen som Bond och var den person som innehaft rollen längst, då han under 70- och 80-talet spelade in Bond-filmerna Leva och låta dö, Mannen med den gyllene pistolen, Älskade spion, Moonraker, Ur dödlig synvinkel, Octopussy och Levande måltavla.

Utmärkande med Moores rolltolkning av den brittiske spionen med kodnamn 007 var att han var kvicktänkt, humoristisk och med glimten i ögat. Moore var också väldigt stilintresserad och engagerade sig mycket i sin rollkaraktärs klädsel. I hans TV-serie Helgonet, som sändes innan han tog jobbet som Bond, bar han i princip uteslutande kläder ur sin egen privata garderob.

Som Bondskådespelare har han uttalat sig negativt om spekulationerna kring att rollen som Bond ska axlas av en kvinna vid namn Jane Bond, i samband med att Daniel Craig slutar med rollen.

Vidare avfärdade Moore att den svarte skådespelaren Idris Elba skulle kunna spela Bond, eftersom Elba trots sitt brittiska medborgarskap ”inte är engelsk”. I Moores Bondfilmer har dock hans rollkaraktär sex med flera svarta kvinnor.

Förutom rollen som Bond och Simon Templar Helgonet, är Moore också känd för sin skådespelarinsats i TV-serien Snobbar som jobbar.

Närmast lämnar Roger Moore efter sig barnen Deborah, Geoffrey och Christian samt sin svenska hustru Kristina Tholstrup.

Se en video med utdrag ur klassiska scener med Moore som James Bond nedan:

Diskutera gärna vilken er favoritfilm med Roger Moore är eller vem som har varit bäst på att gestalta James Bond genom tiderna i kommentarsfältet nedan.

Källa:
Roger Moore är död
James Bond actor Roger Moore insists there can never be a female 007
Idris Elba can’t be Bond because he isn’t ’English English’ says Roger Moore

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments