Rödgröna överens om vinsttak i välfärden

INRIKES. Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att begränsa de vinster som privata välfärdsaktörer kan ta ut.

Det handlar om företag inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet som tar emot offentlig finansiering. Vid en presskonferens i riksdagen på fredagsförmiddagen presenterades det gemensamma förslaget av civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V).

Förslaget går bland annat ut på att det ska krävas ett tillstånd för privata vårdföretag för att få ta emot offentlig finansiering. För vinstuttag kommer en begränsning införas på statslåneräntan plus 7 procent av det operativa kapitalet.

– Med en sån här lagstiftning blir det här en bransch som är ointressant för riskkapitalbolag, säger Jonas Sjöstedt på presskonferensen.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 2 januari 2019. Innan dess måste riksdagen rösta i frågan och Alliansen är sedan tidigare emot ett vinsttak. Även Sverigedemokraterna har uttryckt sig skeptiska till ett förslag om ett vinsttak i välfärden.

Källa:
Jonas Sjöstedt: Det här är en väldigt fin dag för mig

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Vera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Vi behöver bara följa ett moderniserat socialt NS program , den kommer till folkets bästa. Socialdemokraterna har gjort det förut enligt Tage Erlanders utsago. Kan en NS sympatisör verkligen rösta på SD ?? Folkgemenskapstanken lika med 0