Dagens datum 16 juli: Denna dag 1872 föddes den norske polarfararen Roald Amundsen, mest känd för att ha seglat genom Nordvästpassagen och för att ha varit först att nå Sydpolen.

roald-amundsen

Den nordiska upptäckarlusten har alltid varit stor och de nordiska upptäckarna är många och kända världen över. I modern tid finner vi bland annat finlandssvenske Adolf Erik Nordenskiöld (Nordostpassagen), svensken Sven Hedin (Asien), norrmännen Thor Heyerdahl (Sydamerika och Påskön) och Fridtjof Nansen, som nådde den nordligaste punkt som någon människa hade varit på dittills. Dessa var världsstjärnor under sin tid – då det krävdes mycket av en människa för att bli känd – och mest känd av dem alla var troligtvis en annan norrman, Roald Amundsen.

200px-Nlc_amundsenRoald Amundsen föddes den 16 juli 1872 i Borgeby nära Fredrikstad i Østfold som yngste son till skeppsredaren Jens Amundsen och Gustava Sahlqvist. Tack vare hans fars yrke kom Roald tidigt i kontakt med sjömanslivet. Den stora inspirationskällan var annars Fridtjof Nansen. När Amundsen var 17 år läste han Nansens bok om sina upplevelser på Grönland och bestämde sig därefter att han en dag också skulle vara med på en av dessa ishavsexpeditioner. Vid 21 års ålder dog hans mor (hans far hade dött när han var 14 år) och Roald hoppade av sina medicinstudier. Likt sina tre äldre bröder skulle Roald nu också ägna sig åt båtlivet, men åstadkomma något större – han skulle vara där ingen hade varit förut. Drömmen om att bli upptäckare utvecklade sig med tiden till en form av mani. Det sägs att Amundsen, precis som Sven Hedin för övrigt gjorde, sov med öppet fönster för att härda kroppen att klara av kalla klimat.

Sin första riktiga erfarenhet från sjölivet fick han via ett sälfångsskepp. Han tog sedan styrmansexamen vid 23 års ålder, 1895, innan han 1897 deltog i Belgica-expeditionen under den belgiske forskaren Adrien de Gerlache. Belgica-expeditionen var den första expedition som övervintrade i Antarktis och gav Amundsen många nyttiga erfarenheter för kommande expeditioner. Det var också den första och enda expedition som Amundsen själv inte ledde.

Med den lilla båten Gjøa seglade Amundsen genom Nordvästpassagen.

Med den lilla båten Gjøa seglade Amundsen genom Nordvästpassagen.

1903 ledde Amundsen sin första egna expedition och blev först att segla genom Nordvästpassagen mellan Atlanten och Stilla havet med båten Gjøa. Båten var liten med en besättning på endast sex man. När expeditionen, som varade i tre år, hade nått sitt mål skrev Amundsen i sin dagbok: ”Nordvästpassagen var avklarad. Min pojkdröm – i den stunden hade den infallit…jag föll i tårar.” I USA höll Amundsen en serie föredrag och skramlade ihop nog med pengar för att betala av sina skulder. När Amundsen återvände var Norge självständigt och han utnämndes till norsk nationalhjälte och tilldelades en förtjänstorden av den norske kungen.

Amundsen riktade nu sina blickar mot Nordpolen. Vid denna tid hade Amundsen köpt huset Uranienborg, från vilken han planerade alla sina expeditioner. När han planerade expeditionen till Nordpolen var denna ännu inte nådd. Fridtjof Nansen hade nått längst men till sist fastnat i polarisen efter att ha drivit en längre bit med ismassorna. Amundsen tog kontakt med Nansen som lånade ut sitt skepp, Fram, för ändamålet. När Amundsen höll på som mest att skramla pengar till expeditionen nåddes han 1909 av nyheten att amerikanen Robert Peary nått Nordpolen. I sin dagbok skrev Amundsen: ”Jag insåg att jag var tvungen på ett eller annat sätt vinna en stor och snabb framgång för att kunna upprätthålla mitt rykte som forskningsresande.”

Amundsen ändrade i all hemlighet sin expeditions riktning till det ännu oupptäckta Sydpolen. Först när de seglat av berättade Amundsen om det nya målet för sin besättning. Det var dock bråttom; engelsmannen Robert Falcon Scott hade också planer på att komma först till Sydpolen och det blev en kapplöpning dem emellan. Den 14 december 1911, efter två månaders vandring på skidor och hundsläde i 50 minusgrader, nådde Amundsen Sydpolen. När Scott nådde målet fem veckor senare satt en norsk flagga i snön.

Från vänster: Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel och Oscar Wisting fäster den norska flaggan på Sydpolen i december 1911. Bilden är tagen av Olav Bjaaland.

Från vänster: Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel och Oscar Wisting fäster den norska flaggan på Sydpolen i december 1911. Bilden är tagen av Olav Bjaaland.

Amundsen fortsatte sina expeditioner. Mellan 1918 och 1920 seglade han genom Nordostpassagen och blev den andra människan, efter Nordenskiöld, att lyckas med detta. Under resan anfölls han av en isbjörn, råkade ut för benbrott och insjuknade.

Luftskeppet Norge.

Luftskeppet Norge.

1925 började Amundsen använda sig av modern teknik för sina resor. Amundsen, som hade tagit flygcertifikat 1914, gjorde ett misslyckat försök att nå Nordpolen med flygplan. Året därefter gjorde han ett nytt försök att nå Nordpolen, denna gång i luftskeppet Norge tillsammans med den italienske luftskeppspionjären Umberto Nobile. Efter att den 12 maj 1926 ha landat på Nordpolen var Roald Amundsen, tillsammans med norrmannen Oscar Wisting, den förste att ha befunnit sig på de båda polerna.

1928 hade Umberto Nobiles luftskepp Italia havererat i närheten av Björnön vid Svalbard. Amundsen deltog en räddningsexpedition för att leta efter Nobile men drabbades själv av flygplanshaveri. Amundsen kraschade och man tror att han – vars kropp dock aldrig hittades – omkom den 18 juni 1928. Fridtjof Nansen höll sedan ett minnestal för Roald Amundsen i vilket hand bland annat sade:

Och sedan, när hans verk var slutfört, återvände han till Arktis vidder, där hans livsverk låg. Han fann en okänd grav under isvärldens rena himmel, med evighetens vingslag genom rymden.

Nordfronts historieredaktion kommer vid ett senare tillfälle skriva om Amundsens expedition till Sydpolen.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-07-16.


  • Publicerad:
    2018-07-16 00:00