Risk för omfattande skogsdöd i norra Sverige

SKOGSDÖD. Enligt statliga Sveaskog som gjort en inventering av ungskogsbeståndet i norr, så riskerar en fjärdedel av träden vara allvarligt skadade och döende.

Älgarna ska vara en bidragande orsak till att träden skadas. Foto: Pixabay.

Ungefär en fjärdedel av all undersökt ungskog i Norrbotten och Västerbotten är allvarligt skadad och håller på att dö. Detta enligt statliga Sveaskog som gjort en inventering av det norrländska ungskogsbeståndet, det vill säga skog som är mellan 10 och 30 år gammal.

Bolaget, som är Sveriges största skogsägare, har undersökt totalt 370 000 hektar genom en analys av satellitbilder. Man konstaterar att det finns allvarliga betesskador från älg och även svampangrepp från främst så kallad törskatesvamp.

”Viktigt att förstå är att skadorna inte enbart är avgränsade till Sveaskogs innehav utan är ett bekymmer för alla skogsägare i norr. Detta kommer att påverka skogens roll i klimatomställningen om vi inte kommer tillrätta med främst älgbetet och svampskadorna”, skriver Gisela Björse, skogsskötselchef på Sveaskog.

Undersökningen utfördes sedan Skogsstyrelsen förra året kom fram till att ungefär 25 procent av ungskogsbeståndet i norra Sverige riskerade vara skadad.

Källa:
Varning för omfattande skogsdöd i norr

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Caesar-AureliusnordboRokvikenb¤dLarsson Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Larsson
Redaktör

How DARE YOU älgar och svampar!

b¤d
Medlem

Så… Naturen har nog sin egen plan.
Att skylla på älgar och svamp låter långsökt.
I annat fall kan vi börja äta mer älg och svamp.

Är det kanske inte överskott på svampen communistus pestus där? En rejäl rensning skulle vara på sin plats. :-)

Rokviken
Medlem

Det är ju klimatet som har ställt till det hela.

Eller så har de planterat träd som inte hålller måttet dvs dålig kvalitet.

nordbo
Medlem

Där brott har begåtts så har allmänheten sagt till polis att topsa närmaste boende av invasionsbas.

I detta fall så kan det vara smått ”överdrivet” – men att checka av närliggande skog som Bonnier äger är inte att förkasta.

Caesar-Aurelius
Medlem

Ungefär en fjärdedel av all undersökt ungskog i Norrbotten och Västerbotten är allvarligt skadad och håller på att dö. klimatomställningen , klimathotet, bla, bla bla bla bla bla HUR SÅG DET UT FÖR 40 år sedan??!! År 1979 anlades ett försök i en 2–3 meter hög tallungskog. Det bestod av fyra försöksled, som upprepades på tre platser: 1. oskadad ungskog som hägnades 2. oskadad ungskog som inte hägnades 3. skadad ungskog som hägnades 4. skadad ungskog som inte hägnades Träden i försöket har inventerats fjorton gånger, senast 2007. Höjd och stamdiameter har mätts på permanent-märkta träd och alla skador har… Läs mer »