Riksdagsmajoritet bakom misstroende mot Löfven – SD hoppas på nyval

INRIKES. Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna har ställt sig bakom Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot statsminister Löfven. Står detta sig fram till måndag kommer regeringen att falla.

Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Pressbild/Socialdemokraterna.

Missnöjet mot Sveriges regering har varit stark sedan den tillträdde efter valet 2018, även inom den så kallade oppositionen i riksdagen. Redan i januari dömde den S-märkta tidningen Aftonbladet ut statsminister Stefan Löfvens ledarskap och menade att Socialdemokraterna måste byta ut partiledaren ifall man ska ha en chans i riksdagsvalet 2022.

Trots detta och flera hot om misstroendeförklaringar mot både statsminister Stefan Löfven (S) och flera av hans ministrar har regeringen kunnat fortsätta tack vare ett passivt stöd från Centerpartiet och fram till nyligen även Liberalerna.

Nu har dock Vänsterpartiet sagt sig vara beredda att fälla regeringen tack vare att man går vidare med ett av Centerpartiets krav för att stödja Löfvens statsministerskap, nämligen att det ska vara fri hyressättning på nybyggda lägenheter – ett förslag som V menar är ett steg mot att införa så kallade marknadshyror.

Sverigedemokraterna har också tagit tillfället i akt och begärt misstroendeomröstning mot Löfven. Förutom att Vänsterpartiet kommer att ställa sig bakom denna har nu även Moderaterna och Kristdemokraterna slutit sig upp bakom SD, rapporterar SVT.

Detta innebär att det vid en misstroendevotering kommer att finnas en majoritet som vill avsätta Löfven. Sker detta faller hela regeringen.

— Väljarna kan känna sig trygga med var man har Kristdemokraterna någonstans. Vi kommer inte vara garanten för att Stefan Löfven ska sitta kvar, säger KD:s partiledare Ebba Busch.

För Ebba Busch är det inte förslaget om hyressättningen på nybyggda lägenheter som står bakom beslutet, utan regeringens hantering av kriminalitet, arbetslöshet och vad hon beskriver som en vårdkris. Busch hoppas nu att man kan bilda en ny regering utan att behöva gå till extraval i höst.

Sedan tidigare har Liberalerna sagt sig vara beredda att stödja en M + KD-regering som tar stöd av SD, något man vägrade göra 2018 vilket ledde till att Löfven trots ett katastrofalt valresultat kunde bli statsminister.

”Regeringen borde aldrig ha tillträtt”
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Instagram:

Vår uppfattning är mycket tydlig. Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Vi har redan röstat nej till Stefan Löfven flera gånger. Självklart kommer vi att göra det igen.

Samtidigt hoppas SD att misstroendevoteringen mot Löfven kommer att leda till nyval, då detta med stor sannolikhet skulle stärka partiets position i riksdagen och därmed också inflytandet över en eventuell M-ledd regering.

— Det finns en majoritet i riksdagen som vill avsätta regeringen och fälla statsministern, säger SD:s gruppledare i riksdagen Henrik Vinge.

Just nu pågår också en utfrågning av regeringen i riksdagen, där de partier som vill fälla Löfven går till hårt angrepp mot statsministern. Löfven tycks ha inriktat sitt försvar mot Vänsterpartiet och menar att man bara utreder frågan om hyressättning på nyproducerade lägenheter.

— Det finns inget regeringsförslag ännu. Vi pratar om nyproduktion nu, en del av hyresbestånden som understiger en procent. I det läget, när det inte finns ett färdigt förslag, så riktar Vänsterpartiet misstroende. Det är inte ansvarsfullt, svarar Stefan Löfven på V-ledaren Nooshi Dadgostars attacker.

Men Dadgostar låter sig inte imponeras av statsministerns försvar.

— Statsministern vet inte vad hans eget regeringsunderlag är. Det verkar uppenbart att statsministern saknar förtroende i Sveriges riksdag. Förra året lovade han att inte införa marknadshyror, nu kommer han göra det med ett annat namn, säger Dadgostar, och fortsätter:

— Han säger att det inte finns ett regeringsförslag, ändå kan han prata om alla detaljer kring det.

Regeringen kan falla på måndag
Aftonbladet rapporterar att talmannen nu gett besked om att en misstroendeomröstning mot Löfven kommer att hållas på måndag klockan 10. I skrivande stund ser det ut som att Löfven endast kommer att få stöd av S och MP. Centerpartiet har meddelat att man kommer att lägga ned sina röster, vilket kommer att räknas till Löfvens fördel.

Liberalerna har ännu inte gett besked om hur man kommer att rösta, men i praktiken spelar det ingen roll så länge regeringen går vidare med förslaget om hyressättning och V röstar för att fälla Löfven.

Att gå vidare tycks också vara regeringens plan. På fråga ifall man kommer att gå V till mötes svarar Löfven i riksdagen:

— Justitieministern har redan lämnat ett svar. Vi har ett januariavtal, och vi kommer hålla oss till det. När remissen är klar, kommer det förberedas en lagrådsremiss, svarar Stefan Löfven, och fortsätter:

— Vi ägnade fyra månader åt att få till en regering efter förra valet. Vi kommer hålla oss till de avtal vi gav då, säger Stefan Löfven.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments