Riksdagens ledamöter får tillägg till den nya höjda lönen

SVERIGE. Inte nog med att Riksdagens arvodesfond anser att politikerna i riksdagen förtjänar ytterligare 1400 kronor i månaden, vilket ger ett arvode om 63 800 kronor varje månad, de ska dessutom få ett tillägg som ger dem en lön på 82 940 kronor i månaden.

riksdagshuset

Nordfront kunde i måndags rapportera om att från och med den 1 november i år kommer riksdagens ledamöter att få en höjning av de arvoden som utbetalas varje månad. Riksdagens arvodesfond anser att politikerna i riksdagen förtjänar ytterligare 1400 kronor i månaden, vilket ger ett arvode om 63 800 kronor varje månad.

Denna höjning av de redan rejält tilltagna arvodena förklaras med hänvisning till ”vad som hänt med lönerna på arbetsmarknaden under 2016”.

Inte nog med att ledamöterna får en löneförhöjning på 1 400 kronor, de kommer även att få ett tillägg på 30 procent vilket ger en lön på totalt 82 940 kronor i månaden. Riksdags­politikerna har haft en ordentlig löne­utveckling de senaste åren. År 2000 låg en riksdagslön på 38 000 kronor.

Bäst betald i riksdagen är talmannen Urban Ahlin som har samma lön som statsminister Stefan Löfven, en lön på 164 000 kronor i månaden.

Riksdagen har 349 ledamöter som väljs vart fjärde år. För att kunna bli ledamot måste man ha rösträtt och vara nominerad av ett politiskt parti. Åtta partier finns representerade i riksdagen under mandatperioden 2014 till 2018.

Källor:
Riksdagsledamöternas arvoden höjs
Riksdagens nya lön – höjs med 1 400 kronor

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments