Riksdagen storsatsar på Försvarsmakten

FÖRSVARSPOLITIK. Riksdagen har godkänt regeringens försvarsproposition för 2021-2025. Satsningen är en bit på vägen för att rusta upp försvaret till år 2030. 

Försvarsmaktens Stridsvagn 122. Foto: Jorchr (CC BY 3.0).

Riksdagen har klubbat igenom regeringens försvarsproposition för år 2021-2025. Propositionen är en del i upprustningen av försvarsmakten, som ska vara klar år 2030. Sveriges försvarsbudget kommer att växa med 29 miljarder kronor upp till 89 miljarder fram till år 2025.

Fram till 2025 ska man anställa 1500 personer och till 2030 behöver man anställa ytterligare tusen personer. Efter 2025 ska 8000 värnpliktiga utbildas årligen. Målet är att myndighetens 30 000 befattningar ska växa till 60 000.

— Det är klart att det blir en del utmaningar för oss, men det här ska vi klara av, säger Överbefälhavare Micael Bydén till SVT Nyheter.

Efter 2025 måste regeringen lägga en ny försvarsproposition för åren 2026-2030, och då väntar ännu större investeringar. När upprustningen är klar ska Sverige kunna klara sig i krig i tre månader, i väntan på hjälp från andra länder.

  Armén

Huvudfokus för upprustningen är armén. Därför kommer man att upprätta en tredje mekaniserad brigad i Skåne samt en brigad utan stridsvagnar i Stockholmsområdet. En brigad består alltså av cirka 5000 soldater.

En del nedlagda regementen runt om i landet kommer också att återupprättas, bland annat kommer artilleriregementet A9 i Kristinehamn att återuppta sin verksamhet. Även en del befattningar kommer tillbaka till vissa regementen. I år utbildas ingenjörssoldater igen vid Norrbottens regemente i Boden.

Även regementena I 13 Falun, I 21 Sollefteå, Amf 4 Göteborg kommer att återupprätta sin verksamhet fram till 2025.

 Flygvapnet

Enligt planeringen kommer Sverige ha mellan 80 och 100 stridsflygplan. Både den äldre och nyare varianten av JAS 39 Gripen. Stridsflygplanen kommer senare att kunna utrustas med långdistansrobotar för markmål, samt nya sensorer och jaktrobotar.

Flygflottiljen F 16 i Uppsala kommer dessutom att återetableras.

  Marinen

Marinen kommer också att köpa in en ny ubåt, vilket utökar antalet från 4 till 5 ubåtar. Flera av marinens korvetter kommer att modifieras och bytas ut, men antalet stannar vid sju stycken. Fartygen kommer också att uppdateras med robotluftvärn.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments