Riksdagen höjer skatten på nya bensin- och dieselbilar

POLITIK. Riksdagens skatteutskott har godkänt regeringens förslag om att ytterligare höja skatten på nya bensin- och dieselbilar. Skattehöjningen ska resultera i att allt färre har råd att köpa sådana bilar.

Riksdagen. Foto: CC BY-SA 3.0.

Skatteutskottet har godkänt regeringens förslag om att höja skatten på nya bensin- och dieselbilar. Skattehöjningen gäller de tre första åren en ny personbil, lätt buss eller lätt lastbil används.

Istället förordar regeringen att fler ska köpa elbilar eller laddhybrider, för att minska koldioxidutsläppen. Fordonsskatten ska då höjas beroende på hur mycket koldioxid fordonet släpper ut. Regeringen anser att de flesta bensin- och dieselbilar behöver bytas ut mot bilar som drivs på el.

Därför ska man också få en bonus om man köper en elbil eller en laddhybrid. Samtidigt har Sverige svårt att försörja sina medborgare med el. Nu i helgen bad Svenska kraftnät om att svenskar inte skulle använda sina dammsugare, eftersom det skulle belasta kraftnätet.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 april i år.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments