RFSU-tant: Rasistiskt att vilja att fler vita barn föds

REPRODUKTION. I ett nyhetsinslag om lågt barnafödande verkar en tant från RFSU mena att det är rasistiskt att vilja att vita par föder mer vita barn än idag.

Ingrid Frisk. Skärmdump från SVT Play.

Ingrid Frisk. Skärmdump från SVT Play.

Det var tidigare ikväll i en nyhetssändning i SVT Aktuellt som RFSU-representanten Ingrid Frisk kom till tals i TV. Frisk är ”sexualpolitiskt sakkunnig” inom RFSU och var med i Aktuellt för att kommentera att en dansk motsvarighet till svenska RFSU börjat bedriva folkbildningsarbete för att få folk att förstå att möjligheten att bli med barn för en kvinna minskar ju äldre hon blir, ett faktum som i kombination med att både danskor och svenskor skaffar sina barn allt senare i livet skapar problem.

Svenska RFSU ser dock problem med att upplysa folk om dessa saker då det finns en risk att kvinnor känner sig pressade till att skaffa barn när de är unga.

— Det kan inte vara ett problem att kvinnor skaffar sig en utbildning träder in och etablerar sig på arbetsmarknaden, sa Frisk bland annat och fortsatte:

— Vi kan ju inte skuldbelägga kvinnor för att de skaffar sig en utbildning och jobbar.

Frisk säger också att det är rasistiskt att hysa en önskan om att vita kvinnor föder mer vita barn.

— Ja, det är ju rätt mycket dikeskörning i den här debatten tycker jag. Därför att det finns olika grupper som driver på, mycket socialkonservativa som menar att kvinnans uppgift är att föda barn. Och så har vi de som är rent rasistiska som menar att det måste födas mer vita barn så att säga och det är kvinnans uppgift. Så det ska vi passa oss för, sa hon.

Tidigare har Frisk och RFSU sagt att det är en välfärdsfråga att sängar på äldreboenden måste bli bredare så att människorna som bor där kan ha mer sex.

Sammanfattningsvis: Att svenska kvinnor föder tillräckligt många svenska barn för att upprätthålla befolkningsmängden i Sverige är inte en välfärdsfråga och de som påstår det är rasister. Att människor på äldreboenden ska kunna ligga med varandra är en välfärdsfråga. Det tycker i alla fall RFSU.

Källa:
Aktuellt 29/10 21.00

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om