Repmånad återinförs i Sverige

SVERIGE. Regeringens beslut att avskaffa värnplikten 2010 gör att yrkesförsvaret saknar hälften av sina soldater. För att fylla luckorna kallas nu tidigare värnpliktiga in för den första repmånaden på 20 år.

Det var 2010 som den dåvarande alliansregeringen fick igenom avskaffandet av värnplikten med tre rösters marginal. Det som sades då var att värnplikten tillhörde det ”förrådsställda invasionsförsvaret” och skulle hållas ”vilande” under fredstid men efter att situationen i världen blivit allt mer ostadig och osäker anses den nu aktuell igen. Med hjälp av lagen om totalförsvarsplikt från 1994 kallas nu pliktsoldater in till repövningar igen. Beslutet om att kunna repetitionsutbilda de tidigare värnpliktiga togs redan i fjol av försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Under denna månad kommer de första inkallade soldaterna att genomföra sin träning. Sammanlagt är det 250 soldater som svider om från civil till tjänstgöring till förband i Skövde, Enköping, Arvidsjaur, Berga och södra Stockholm. Enligt uppgift kommer det att ta fem år innan alla pliktsoldater utbildats och haft övningar med respektive förband.

76 soldater har kallats in till Bergas övningsområde i södra Stockholm. Alla är grundutbildade till chefer och förare av stridsbåt 90. Samtliga soldater ska sedan kallas in för en ny repetition 2016 samt en stor försvarsmaktsövning 2017. Enligt Anders Åkermark som är ställföreträdande chef för Amfibiebataljonen så har man valt att kraftsamla till just båtbesättningarna.

— Stridsbåten är vår arbetshäst, vårt stridsfordon och vårt huvudtransportsätt. Därför har vi valt att kraftsamla på båtbesättningarna, säger han.

Åkerman berättar att resurserna som försvaret idag saknar är mest personal. Orsaken är att när systemet ändrades och värnplikten upphörde för att ersättas av yrkesförsvaret var målet 16 500 anställda soldater och sjömän. Varav 10 000 skulle vara heltidsanställda och resterande 6 500 skulle anställas på deltid. Den siffran har inte lyckats uppnås utan idag saknar försvaret 7 500 man, alltså halva manskapet.

Anledningen till att siffran inte kunde uppnås är enligt uppgift att nyrekryteringen gått långsammare än väntat, samtidigt som många anställda slutade tidigare än förväntat. En annan faktor är försvarslagen som anses otillräcklig.

Lösningen har därför blivit att kalla in 7 500 tidigare värnpliktiga, alla med avslutat grundutbildning. Nackdelen är att detta är soldater som inte har tränat på mellan fem och tio år och som i vissa fall kanske inte ens känner sitt förband.

Förrådsmannen Pierre Jacobsson delar ut regnkläder och övrig utrustning till de pliktsoldater som anländer. Enligt honom så är det hög tid att reformeringen till det nya politiska läget drar igång.

— Det här är bra, det gillar jag, back to basics. Vi har brist på soldater och det här är vad som behövs. Detta borde ha gjorts tidigare, vi skulle inte ha skurit ned försvaret för mycket, vi har inte rätt balans. Vi är lite naiva här i landet, säger han.

För de som blivit inkallade till repmånad på Berga väntar tio intensiva dygn. De väntar bland annat, hälsoundersökningar, sim- och livräddningsprov, haveriövningar samt navigationsprov för att få ny formell behörighet att köra båtarna. Vad gäller utrustningen så är kängorna förvisso nya men de som tidigare gjort värnplikten kan vara lugna, lakanen är samma gamla blåvitrutiga som under kalla kriget.

Källa:
Repövning igen efter 20 års paus

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments