Rektor som försvarade våldtäktsmän tvingas avgå

LUND. Rektorn som lät två våldtäktsmän gå kvar på sin skola efter att de våldtagit en minderårig flicka tvingas nu avgå från sin post enligt ett pressmeddelande från Lunds kommun.

Två pojkar dömdes i december för att ha gruppvåldtagit en underårig flicka på en skola i Lund. En 17-årig somalier fick 100 timmars samhällstjänst och ungdomsvård för våldtäkten, samtidigt som hans yngre kamrat slapp straff då han inte var straffmyndig.

Inledningsvis fick gärningsmännen gå kvar på skolan, vilket innebar att flickan mådde så dåligt att hon var tvungen att stanna hemma. Skolans rektor försvarade då beslutet och menade att även våldtäktsmännen var ”offer” eftersom somaliern fått ett ”ganska kännbart straff”.

Efter att rektorns agerande uppmärksammats i media flyttade skolan på våldtäktsmännen och från skolans håll erkände man då sitt misstag.

Nu meddelar även Lunds kommun i ett pressmeddelande att man kommer att se över sina arbetssätt och rutiner för att undvika att något liknande händer igen. Dessutom säger man i pressmeddelandet att skolans rektor ”har valt att lämna sin tjänst”.

— Å Lunds kommuns vägnar ber vi om ursäkt till flickan och hennes familj. Det som har hänt är oacceptabelt. Lunds kommun har agerat fel. Vi delar rektorns bedömning när han väljer att lämna sin tjänst, säger Anders Almgren.

Källa:
Lunds kommun har agerat fel
Våldtäktsmän får gå kvar på offrets skola – rektorn: De är också offer

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om