Rekordstort skadestånd till zigenare för ”romregistret”

INRIKES. Justitiekanslern har nu beslutat att alla de zigenare som fanns registrerade i polisens ”romregister” ska få 35 000 kronor vardera i skadestånd. En nota på 166 miljoner kronor som landar på polismyndigheten.

Tidigare har justitiekanslern beslutat att betala ut 5 000 kronor till de zigenare som funnits med i polisens så kallade ”romregister”. Elva av dessa stämde sedan staten och efter hovrättens dom fick de ytterligare 30 000 kronor vardera i skadestånd.

Nu har JK beslutat att inte överklaga hovrättens dom. Myndigheten har istället beslutat att hovrättens dom ska innefatta att alla som fanns med i ”romregistret” ska få ytterligare 30 000 kronor. Enligt JK går det inte att göra någon individuell bedömning av etnicitetsfrågans betydelse, vilket är en av anledningarna till att alla får skadestånd.

— Vi är otroligt glada att vår process leder till att alla de personer som fanns med i detta etniska register nu får upprättelse. De drabbade har utsatts för en mycket allvarlig kränkning och även om det kommer sent är det positivt att staten till sist tar ansvar för det som hänt, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders som företrätt de elva romerna i rättsprocesserna.

I registret fanns det sammanlagt 4 741 personer, där totalbeloppet att betala ut nu landar på cirka 166 miljoner kronor. Eftersom att det är polismyndigheten som utfärdat registret är det också de som blir skyldiga att betala skadestånden.

Källa:
Alla i romregistret får ersättning av JK

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments