Rekordmånga beslag av tårgas och pepparsprejer

SAMHÄLLSKLIMATET. Hittills i år har Tullverket gjort nästan 200 procent fler beslag av tårgas- och pepparsprejer än föregående år. Oro och otrygghet i samhället tros vara orsaken.

Pepparsprej. Genrebild.

Tullverkets beslagsstatistik fram till och med 31 oktober i år visar på små förändringar för de flesta vapenslag, med ett undantag: införseln till landet av tårgas- och pepparsprejer har ökat kraftigt.

Enligt Jonas Karlsson, sakkunnig vid enheten Nationell samordning vid Tullverket, är förklaringen en ökad oro och otrygghet i samhället.

— När folk vill kunna försvara sig väljer man normalt inte skjutvapen utan istället tårgas eller pepparsprej, säger Karlsson.

Hittills i år har man beslagtagit 615 sådana produkter jämfört med 226 under hela förra året.

Tårgas- och pepparsprejer är förbjudna att använda i Sverige, men många svenskar tycks ändå göra bedömningen att det är bättre att riskera ett bötesstraff och kunna försvara sig än att riskera att råka illa ut vid ett överfall.

Den största delen av alla skyddssprejer smugglas in genom södra Sverige, antingen från Danmark där det är tillåtet att ha pepparsprej i hemmet eller från Tyskland där de är licensfria.

Samtidigt bedöms det finnas ett mörkertal då det är en utmaning att avslöja smugglarna.

— Våra hundar är inte tränade på pepparsprej. Det är heller inte säkert att sprejerna genomlyses i en röntgen utan de kan se ut som vilken behållare som helst. Ofta är det så att man har en känd mottagare eller slumpen som gör att vi tar dem, säger Jonas Karlsson.

Källa:
Mer tårgas- och pepparsprej fastnar i tullen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
HaraldFredrikaRokvikenEthny Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ethny
Medlem

Alla borde få bära på pepparsprej, riktig korkad idiotlag som annars skulle kunna rädda människor från att bli ett offer. Även om det kan vara svårt att träffa rätt i ögonen mitt under ett tumult, men då har man i alla fall ändå en chans till att kunna fly. Detta vill regimen, att oskyldigt människor inte skall kunna göra och istället bli rånad, misshandlad, grovt våldtagen och / eller i värsta fall dödad. Detta är dock väldigt simpelt att tillverka hemma. Läs min PS nedan innan. Man behöver bara cayennepeppar (byts ut till mentol istället då detta är helt lagligt… Läs mer »

Rokviken
Medlem

Tack för informationen och tips.
Vilken tur att jag har odlat min egen chili som Scotch Bonnet.

Ethny
Medlem

Sedan är det bara låta det dra sig ett tag så är det klart.

Glömde nämna att man behöver filtrera så att smulor och sånt som kan täppa till inte följer med, och då får man en klar vätska istället.

Fredrika
Medlem

Det gäller att hindra vitingarna från att freda sig. Det här är de nya svenskarnas land. Det har Fredrik Reinfeldt deklarerat. Och så agerar alla myndigheter. Och de flesta kommuner.

Harald
Medlem

Man måste trotsa lagen . Man måste ta till alla sätt för att försvara sig. Det är ju krig i landet nu. Då gäller inte samma lagar som under fredstid.

Ethny
Medlem

Helt rätt. Hade jag bott i ett värre s.k utsatt område skulle jag hellre riskera att åka dit för att bära ”peppar”(mentol)spray (vilket inte klassas som ett vapen om det inte är peppar i) som kan öka chansen att gå helskinnad ur en situation. Jag förstår de som bor i sämre områden som bär på kniv i syfte för självförsvar. Förstår bara inte (((polisens / statens))) tankeprocess, att pepparspray som förblindar en period, vilket kan rädda liv är olagligt och räknas som grovt? vapenbrott om ingrediensen istället innehåller peppar, och jämförbart med att gå runt med ett skjutvapen… Borde vara… Läs mer »